-0.7 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Zeci de familii fără apă, de ani de zile, la Gâștești

Probleme serioase cu apă într-o suburbie a municipiului Pașcani. Mai multe familii nu mai au deloc apă, în urma secetei care persistă de o bună perioadă de timp și au ajuns să care apă în butoaie din satele vecine.

S-a ajuns în această situație deoarece fântânile au secat aproape în totalitate, iar în zona respectivă încă nu sunt rețele de apă și canalizare. Este vorba despre străzile Barcan și Berzei, dar și în împrejurimile acestora.

Subiectul a fost adus în discuție în cadrul conferinței de presă de către primarul municipiului, Marius Pintilie. Oamenii au cerut ajutorul administrației locale iar primarul a povestit acest lucru. Inițial, edilul a spus că ar avea o soluție pentru a asigura necesarul de apă menajară prin aducerea unei cisterne cu apă în zonă.

În urma întrebărilor puse de jurnaliștii de la BIT TV, primarul a admis că ar exista și posibilitatea furnizării de apă potabilă până la găsirea unei soluții definitive.

Până când va fi rezolvată această problemă, având în vedere că primarul a plecat în concediu timp de o săptămână de zile, oamenii se descurcă cum pot, ca și până acum. Sunt pregătiți cu butoaie și cară apă din localitățile învecinate, cu mașinile sau căruțele. Ei susțin că fac acest lucru de doi ani de zile și că în perioadele mai bune, strângeau apă de ploaie pentru a spăla, dar acum nici această posibilitate nu o mai au din cauza secetei.

O altă soluție în acest caz vine din partea consilierului, Sorin Olariu. El consideră că municipalitatea ar trebuie să facă anchete sociale și să cumpere apă potabilă familiilor care au nevoie iar apa menajeră să fie asigurată prin intermediul unei cisterne.

Pe termen lung pentru o parte din locuitori problema va fi rezolvată. În localitate este deja în desfășurare un proiect pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare și construirea unor rezervoare de apă. Partea proastă este că proiectul nu acoperă toate străzile. De exemplu, pe strada Barcan, lucrările de extindere s-au oprit, lăsând opt familii fără speranțe pentru această investiție.

Primarul spune că pentru astfel de cazuri ar urma să fie găsite soluții și să fie făcute proiecte cu bani de la bugetul local.

Până când autoritățile locale vor ajunge la ei, să îi ajute cumva, oamenii se pregătesc din nou să plătească câte 30-40 de lei pentru o cursă cu căruța sau mașina, să își facă provizii de apă, pentru spălat la lighean, gătit sau adăpat animalele.

Recomandări