Surpriza neplăcută pentru zeci de pascaneni. Operatorul județean de salubritate nu a mai ridicat gunoiul din fata portii, de câteva zile, acolo unde resturile menajere au fost puse la un loc cu fracțiile reciclabile. Verificarea pubelelor a fost făcută de salariați ai Primăriei asa cum a anunțat edilul în cadrul unei conferințe de presa și au fost distribuite materiale informative cu regulile de selectare și depozitare a gunoiului dar și cu amenințarea ca vor fi aplicate amenzi.
Măsurile radicale luate de operator la solicitarea primarului au stârnit reacții de nemulțumire în rândul cetățenilor dar și a unor soicetati comerciale. Unii locuitori din cartierele Vatra și Fantanele care au rămas cu gunoiul în strada au amenințat ca vor veni cu pubelele în fata Primăriei. Ei susțin ca nu se poate face depozitare selectiva dacă Primăria nu pune la dispoziție pubele sau saci speciali. De asemenea, cetățenii considera ca operatorul are obligația de a ridica gunoiul chiar dacă este amestecat atâta timp cât Primăria încasează de la ei taxa de salubritate.
O alta problema sunt noile reguli de colectare selectiva. În materialele informative distribuite se arata ca PET-urile, pungile de plastic, dozele de suc și bere sau cutiile de conserve trebuie sa fie curate pentru a fi depozitate. Mai exact, ele trebuie spălate pentru a nu avea urme alimentare. Mai mult, hârtiile și cartoanele cu reziduuri de mâncare, hârtia lucioasa, șervețelele și hârtia igienica folosita nu sunt primite pentru reciclare. De asemenea, sunt primite doar sticlele damigenele și borcanele nu și geamurile sau alte obiecte de sticla.
“Deci spălăm toate pungile, cutiile, borcanele si sticlele! Apoi sticlele și borcanele igienizate le depozităm în containerul verde de pe platforma comunei. Că Pascaniul e comună știu, dar unde e containerul verde? Plasticul, hârtiile și cartonul se pun în sac și le lăsăm la poartă. Cine le colectează și când? Unde găsim normele de colectare clare?”
Masurile anuntate de primar ar putea avea urmari juridice. La Pascani taxa de salubritate se incaseaza și in avans iar serviciul trebuie prestat. De asemenea, taxele speciale nu pot fi impuse la plata fara asigurarea serviciului pentru care a fost aprobata iar operatorul desemnat are obligatia de a prelua gunoiul chiar daca este amestecat, conform prevederilor contractului de delegare. Mentionam ca cetatenii din suburbii platesc aceeasi taxa de salubritate ca cei din zonele urbane, 9,66 lei/persoana/luna, desi genereaza mai putin gunoi. Taxa ar putea fi mai mica, de 4,47 lei pe luna/persoana, daca suburbiile ar fi declarate zone rurale in cadrul municipiului Pascani. La Harlau a fost luata o astfel de masura pentru locuitorii din satul Parcovaci, desi localitatea este parte componenta a orasului.