Zilele în care salariații din România nu lucrează sunt reglementate prin Codul muncii, iar lista acestora cuprinde, începând din acest an, nu mai puțin de 15 astfel de zile, în creștere cu una față de anul 2017. Lista zilelor libere a fost extinsă acum câteva săptămâni, prin declararea Vinerii Mari drept zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. În luna mai sunt trei zile libere în care salariații trebuie să primească liber de la lucru, una de Ziua Muncii și două de Rusalii.
Din acest an, salariații din sistemul de stat, dar și cei din mediul privat, care au un program obișnuit de lucru, adică de luni până vineri, se bucură de mai multe zile libere, și anume de 15 astfel de zile. Numărul zilelor libere din an s-a mărit odată cu introducerea Vinerii Mari, ultima zi de vineri înainte de Paște, în lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală.
După cele mai recente modificări aduse Codului muncii, românii s-au bucurat în acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale, de o minivacanță de patru zile. După această minivacanță, în 2018 vor mai fi nouă zile de sărbătoare legală nelucrătoare, primele dintre ele fiind în luna mai.
Mai exact, în luna mai a acestui an, salariații din țara noastră se vor bucura de trei zile libere, una căzând chiar în prima zi a lunii, iar celelalte două picând spre sfârșitul lunii. Așadar, 1 mai, zi în care se sărbătorește Ziua Muncii, va pica într-o zi de marți, iar 27 și 28 mai, prima și a doua zi de Rusalii, vor pica duminică, respectiv luni. Astfel, în luna mai, salariații cu program de lucru normal vor beneficia de două zile libere, în condițiile în care una din cele trei zile nelucrătoare cade într-o zi de duminică, zi deja liberă pentru acești angajați.