Ziua europeană a vecinilor este marcată, anual, spre sfârșitul lunii mai. În anul 2016, ea este stabilită pentru data de 27 mai. Istoria acestei zile începe în 1990, atunci când francezul Atanase Perifan, consilier municipal în cadrul primăriei din Paris, a creat Asociația ”Paris d’Amis” pentru a îmbunătăți legăturile sociale între vecinii din diverse zone ale orașului.
Printre acțiunile asociației s-au numărat strângerea de fonduri pentru cei aflați în dificultate; organizarea sărbătorilor tradiționale, precum Crăciunul, pentru oamenii rămași fără familie; găsirea de locuri de muncă pentru șomeri; îngrijirea bătrânilor imobilizați etc.
Nouă ani mai târziu, activitatea amintitei asociații avea să fie cunoscută la nivel înalt în Franța, fiind promovată de Asociația Primarilor din Hexagon. Nu peste mult timp, numărul participanților la acest gen de acțiuni caritabile și sociale a ajuns la peste 500.000.
În 2001, grija față de vecini, pusă în practică în mod organizat, avea să devină o caracteristică a peste un milion de francezi. În 2003, mișcarea pornită de Atanase Perifan a depășit granițele Franței, fiind adoptată și de unii belgieni.
În anul 2004, a fost lansată Ziua europeană a vecinilor, cu participarea a peste trei milioane de locuitori ai continentului. Un an mai târziu, 450 de orașe europene au organizat acțiuni cu prilejul acestei zile, număr care a ajuns la 1.400 în 2012, din 34 de țări, printre care și România.
Ziua europeană a vecinilor și-a păstrat până în prezent latura caritabilă, de într-ajutorare, dar nu se rezumă la aceasta. Unul din scopurile sale este acela de a combate tendințele individualiste și singurătatea, tot mai des întâlnite în marile aglomerări urbane. De 27 mai, europenii sunt invitați să socializeze cu vecinii lor, să se cunoască mai bine între ei și, în general, să creeze comunități mai puternice și mai prietenoase.
Continuarea pe Ziarul de Iasi