15 mai este Ziua Internaţională a Familiei, după ce a fost decretata de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, printr-o Rezoluţie dată în septembrie 1993. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi susţinută de Patriarhia României, ziua de 15 mai a devenit oficial Ziua familiei române.
Această zi ar trebui să reprezinte pentru noi toţi o ocazie de sărbătoare, de linişte şi pace în cadrul fiecărei familii. Sărbătorirea acestei zile are o mare importantă pentru comunitatea internaţională, care acordă sprijin în mod constant şi contribuie la îmbunătăţirea cadrului legislativ şi social în vederea creşterii rolului familiei în viaţă socială.
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat anul 1994 Anul Internaţional al Familiei tocmai pentru a iniţia şi susţine un plan global de măsuri care să vină în ajutorul familiei. Apoi, începând cu 1995, s-a sărbătorit anual în dată de 15 mai Ziua Internaţională a Familiei.
Cele mai frecvente probleme ale familiei din Romania sunt violenţă asupra femeii sau, mai rar, asupra bărbatului; abuzul sexual asupra unuia dintre parteneri; violenţă asupra copiilor; abuzul prin neglijenţă; abuzul emoţional şi sexual asupra copilului.
Sunt şi familii fericite. De exemplu, la Paşcani, cea mai mare familie numără 80 de copii. Este vorba despre familia Agape, unde cei uitaţi de părinţii naturali îşi schimbă soarta într-un centru social, datorită dăruirii şi generozităţii unor oameni cu suflete mari. Cel mai mare e o femeie în toată regulă, are 38 de ani iar cel mai mic membru al familiei are doi anişori.
Centrul a fost deschis la începutul anilor ’90 cu ajutorul unei familii de români stabilită în Germania. Apoi, o dată cu rezultatele avute pe parcursul anilor, oameni de bine şi fundaţii din străinătate şi România nu au întârziat să ajute cu alimente, bani, mâncare, îmbrăcăminte sau încălţăminte. Tot acolo îşi desfăşoară activitatea şi o grădiniţă.
Fundaţia Agape se traduce prin iubire necondiţionată şi care că motto – dăruind vei dobândi!