6.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Ziua Iei, sărbătorită inedit la Colegiul Unirea Pașcani – FOTO

Ziua Iei a fost sărbătorită vineri, de Sânzâiene, într-un mod inedit la Colegiul Unirea din municipiul Pașcani. Păstrători de tradiție de la mic la mare, îmbrăcați în cămașă cu altiță, s-au adunat pentru a serba așa cum se cuvine acest element de identitate culturală în România.

Ideea evenimentului a fost a unei jurnaliste, Teona Gherasim, iar amploarea a fost dată de organizatorii din școală.

Folclorul autentic românesc a fost adus în atenția participanților prin ansamblul de dansuri al Colegiului, dar și prin cel din Todiresti, „Flori de mai” – coordonat de profesoara, Oana Damaschin.

Ea este cea care a vorbit și despre semnificația iei românești și despre istoria acestei frumoase și iubite cămăși, pe care a catalogat-o făcând parte din categoria veșminte asemenea celor preoțești. Asta deoarece, în timpurile de demult, ia era cusută cu credință de femei, cu multă trudă și în taină.

Însemnele de pe ia românească ne definesc că popor și sunt transmise din generație în generație – spicul de grâu, vartelnita, crucița, florile și multe altele. Cămașa a fost purtată încă din timpurile străvechi, atât la muncile de zi cu zi, cât și la sărbătorile satului.

Evenimentul a continuat cu un concurs de povești despre ia fiecărui participant, în cadrul unei șezători, iar ulterior, participanții au mers într-un marș al tradiției pe esplanadă până la Biserica Adormirea Maicii Domnului, unde au fost așteptați de preotul paroh, Ioan Isac.

De reamintit este faptul că Ziua Iei a fost marcată și la Casa de Cultură Pașcani, printr-o expoziție organizată de Muzeul Municipal, dar și la Deleni sau Hârlău.

De precizat este faptul că, potrivit ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, ia românească, element identitar al culturii noastre, a depășit granițele țării datorită frumuseții și ingeniozității creatorilor populari, a ajuns pe marile podiumuri de modă, fiind apreciată pe întreg mapamondul. Este purtată de bunici, de părinții noștri și chiar de cei tineri, care asigură astfel o continuitate a tradițiilor și obiceiurilor românești.

Recomandări