Joi, 29 iulie, a fost sarbatorita Ziua Imnului Naţional prin ceremonii organizate în garnizoanele din ţară dar si prin spectacole. Pe plan local, in orasul Harlau, la Casa de Cultura, a fost amenajata o expozitie de fotografie si grafica, ce va fi disponibila pana pe 1 august. Pe holurile institutiei publice au fost expuse versurile imnului tarii, dar si imagini reprezentative.
In municipiul Pascani nu a fost organizat nimic, la fel ca si in ceilalti ani.
Dar, in conferinta saptamanala de presa, viceprimarul, Cristian Ratoi, a precizat ca ii pare rau ca nu a fost nici o manifestare si ca ar vrea ca anul viitor vor fi gasite solutii pentru marcarea momentului.
De dimineata, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Naţional, în care subliniază că este datoria noastră să cinstim cu onoare Imnul şi să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale.
„Sărbătorim astăzi, 29 iulie, Ziua Imnului Național, moment cu puternice semnificații pentru toți românii.
Imnul Național al României – „Deșteaptă-te române!” – este unul dintre simbolurile care definesc tradiția, istoria și credințele națiunii noastre și reprezintă o expresie a redeșteptării naționale, a mândriei și a patriotismului, a libertății și a unității neamului românesc.
Versurile lui Andrei Mureșanu au căpătat în timp o încărcătură emoțională aparte și au insuflat demnitate, patriotism și curaj unor întregi generații în ultimii 173 de ani.
Poporul român s-a identificat cu strigătul de luptă „Acum ori niciodată” în momente de răscruce din istoria noastră, precum manifestările de exprimare a identității naționale a românilor de pretutindeni, care au culminat cu Unirea de la 1859, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, cele două conflagrații mondiale și revolta anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987.
Intonarea sa spontană în timpul Revoluției Române din decembrie 1989 a readus în actualitate mesajul peren al acestui vechi cântec al tuturor românilor, de unitate și libertate, și a fundamentat decizia de instituire a acestuia drept Imn Național al României.
Este datoria noastră să-i onorăm pe toți înaintașii care s-au sacrificat pentru realizarea unității și păstrarea identității și demnității naționale și să cinstim cu onoare Imnul, expresie a celor mai pure sentimente patriotice ale poporului român.
Dragi români, să rămânem uniți în jurul simbolurilor naționale și să transmitem generațiilor viitoare înaltele idealuri ale neamului românesc, așa cum sunt surprinse în „Deșteaptă-te române!”.
La mulți ani Imnului Național!
La mulți ani, România!„, a transmis presedintele tarii, Klaus Iohannis.
Reamintim faptul ca Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, “Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe, primele două strofe, cea de-a patra şi ultima dintre ele fiind cântate la ocazii festive.
Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.
Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică, informeaza Agerpres.