Ziua Medicinei Militare este sărbătorită la 21 august.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 21 august 1862, actul de înființare a corpului de ofițeri sanitari. Prin înaltul Decret Românesc nr. 4629, a luat ființă Corpul Ofițerilor Sanitari din Armată și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se, astfel, medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor militare.
Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul și de calitățile generalului de divizie dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Școlii de Medicină (întemeietorul învățământului medico-militar și medical superior din țara noastră), inspector al administrației centrale sanitare și efor al spitalelor.
Elaborarea ”Instrucțiunilor pentru funcționarea ambulanțelor” și a ”Deciziei relative la serviciul ambulanțelor în armată”, precum și promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a ”Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei” au creat cadrul normativ de funcționare a serviciului sanitar militar, condus de o direcție specializată existentă în cadrul Ministerului de Război.
Astfel, România intra în rândul select al unor țări ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Turcia, state cu tradiție în medicina militară. Medicii militari români de toate specialitățile au devenit, în timp, personalități recunoscute de lumea medicală pe plan intern și internațional.