Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care declara 15 iulie ca Ziua mondială a abilităților tinerilor, în decembrie 2014. Proiectul de rezoluție privind marcarea acestei zile a fost propus de Sri Lanka.
Obiectivele acestui demers au avut în vedere realizarea unor condiții socio-economice mai bune pentru tinerii de astăzi, ca mijloc de a aborda provocările legate de șomaj și pentru ocuparea forței de muncă, potrivit ONU.
Rezoluția a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de șomeri în rândul tinerilor și a recunoscut că promovarea dobândirii de competențe de către tineretul ar spori capacitatea acestora de a face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la viață și muncă și să le permită să obțină acces la piețele forței de muncă aflate în schimbare.
Aceasta a invitat, de asemenea, toate statele membre, organizațiile din sistemul Națiunilor Unite și alte organizații internaționale și regionale, precum și societatea civilă, inclusiv organizațiile conduse de tineret, pentru a marca Ziua mondială a abilităților tinerilor într-un mod adecvat, în conformitate cu prioritățile naționale, inclusiv prin educație, campanii, voluntariat și activități de sensibilizare a opiniei publice.
ONU estimează că numărul șomerilor tineri a atins la nivel global 74.500.000 în 2013, majoritatea trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Conform Organizației Internaționale a Muncii, tinerii sunt mult mai mult expuși fenomenului șomaj decât adulții. Unul din cinci tineri, sau 125 de milioane, lucrează dar trăiește în condiții de sărăcie extremă (cu mai puțin de 1 dolar/ zi).
Problema șomajului în rândul tinerilor este o preocupare majoră atât în rândul țărilor industrializate, cât și pentru țările în curs de dezvoltare.
Continuarea pe Agerpres