C.P. Si in acest an, pe data de 22.03.2022, Sistemul Hidrotehnic Independent Pascani in colaborare cu COLEGIUL NATIONAL MIHAIL SADOVEANU PASCANI, SC APA VITAL IASI, SC ALI RADU SRL, SC VIOSAND, SC SPRINTER AGM SRL, SC CREATIVE PRINT SOLUTION, SC ,,LA CIMPOIESU „, va marca evenimentul printr-o vizita la „Captare Rachiteni”. Participa elevi clasa a-IX -a de la Colegiul Mihail Sadoveanu Pascani, ora 13:00.
În ciuda restricțiilor de distanțare socială și a vremurilor grele pe care le traversăm, continuăm și în 2022 tradiția de a marca această zi atât de importantă.
Cu acest prilej și în acord cu tematica mondială din acest an („Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil!”), îmi doresc să ”aducem” la suprafață o comoară ascunsă, dar atât de importantă pentru menținerea vieții noastre și a ecosistemelor terestre și acvatice deopotrivă.
Când vorbim despre apă, mulți văd și se gândesc la râuri și lacuri, dar noi, gospodarii apelor, suntem datori să le reamintim oamenilor cât de mult contează apa pe care nu o văd și care se întinde sub picioarele lor. Aceasta trebuie protejată, atât ca resursă de apă destinată populației și altor utilizări, cât și pentru rolul esențial pe care îl are în ciclul hidrologic prin menţinerea zonelor umede ca surse de alimentare a freaticului.
În cadrul Planurilor de Management Bazinale și actualizările acestora, specialiștii Apelor Române realizează evaluarea cantitativă și calitativă a stării corpurilor de apă subterană, inclusiv analiza presiunilor antropice la care sunt supuse și care pot conduce la deteriorarea stării bune a apelor subterane. În calitate de administratori ai resurselor de apă, căutăm să identificăm cele mai bune soluții și măsuri pentru a preveni, limita poluarea și suprautilizarea acestora.
Să nu uităm că procesul de refacere a apelor subterane poluate și de readucere a acestora la o calitate bună este mult mai lent și costisitor decât cel al apelor de suprafață. De aceea, este imperativ necesar să ne corectăm comportamentul și atitudinea față de apă prin practici sănătoase și prietenoase cu mediul.
În fața unui viitor aflat sub incertitudinea schimbărilor climatice, apa subterană se constituie într-o rezervă strategică pe care trebuie să o respectăm ca o componentă dintr-un întreg din care și noi facem parte.
Să avem ape curate, de bună calitate, depinde de voința noastră, a tuturor, dar și a fiecăruia dintre noi!
Ing. Gabriel Francisc ȘTIKA,
director general al Administrației Naționale „Apele Române”