Astăzi se sărbătoreşte în toată lumea Ziua Mondială a Apei. În acest an tema principală supusă dezbaterii publice este, Natură pentru apa” cu scopul de a atrage atenţia ca societatea modernă are obligaţia de a proteja şi de a se inspira din natură pentru că cele mai serioase probleme privesc calitatea și cantitatea resurselor de apă.
La Paşcani o astfel de campanie de informare a fost organizată la Colegiul Mihail Sadoveanu în colaborare cu Administratia Naţională “Apele Romane”.
Ziua Mondială a Apei este prilej de sărbătoare şi pentru operatorii de apă şi canalizare. În acest sens societatea judeţeană ApaVital Iaşi a organizat un concurs de cultura generală intitulat Apa în natură. Competiţia ajunsă la a patra ediţie este organizată împreună cu Biblioteca judeţeană “Gheorghe Asachi “Iaşi şi Consiliul Judeţean. Ea a fost câştiga de echipa de la Colegiul Sadoveanu din Paşcani formată din trei eleve: Ştefana Miruna Bostan, Ilinca Berenghea şi Mihaela Murariu.
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
COMUNICAT: ApaVital a sărbătorit pe 22 martie Ziua Mondială a Apei
ApaVital a sărbătorit Ziua Mondială a Apei printr-o serie de activități de responsabilitate socială derulate pe parcursul mai multor zile, cu sute de elevi și cadre didactice implicate în activități organizate în parteneriat cu alte instituții: vizite în stații de tratare a apei, campanii de informare stradală, concursuri de întrebări pe tema apei, concursuri de desene și proiecte,.
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în fiecare an la data de 22 martie și reprezintă o bună oportunitate pentru ca oamenii să afle mai multe despre domeniile legate de apă. Tema aleasă în 2018 este “Natura pentru apă” și propune explorarea soluțiilor oferite de natură pentru problemele cu care confruntăm în ceea ce privește cantitatea și calitatea apei potabile. Plantarea de păduri, reconectarea râurilor cu luncile inundabile și refacerea zonelor umede (lunci) vor reechilibra ciclul apei și vor îmbunătăți sănătatea și mijloacele de trai ale omului.
Prima activitate derulată de ApaVital cu ocazia Zilei Mondiale a Apei s-a desfășurat sâmbătă 17 martie 2018, alături de copii și profesorii de la Palatul Copiilor Iași, respectiv concursul “Apa – Izvorul Vieții”, din cadrul proiectului interjudețean „Darurile Pământului – Apa și Pădurea”. Concursul a cuprins două secțiuni, una de creații artistico-plastice și o alta de proiecte și referate. Au participat 223 de elevi din 15 județe ale țării: Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiș și Tulcea. Concursul a fost urmat de o vizită a unu grup de 40 de copii de la diferite instituții de învățământ din județul Iași la Stația de tratare a apei Chirița. După ce au înțeles drumul sinuos al apei de la sursă la robinet, micii vizitatori s-au declarat Prietenii Apei.
Miercuri 22 martie 2018, o echipă de copii de la Palatul Copiilor Iași a realizat o campanie de informare stradală, pe traseul Copou (sediul ApaVital) – Universitate – Palatul Copiilor – Piața Unirii, distribuind trecătorilor baloane și flyere cu informații pe tema Zilei Mondiale a Apei.
Tot pe 22 martie 2018, Filiala “Ion Creangă” a Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi din Iași a găzduit, la Casa de Cultură a Sindicatelor, etapa finală a concursului “Apa în natură: Dunărea”, o competiție ajunsă la ediția a IV-a, destinată elevilor de liceu din județul Iași. În cadrul concursului au fost formulate întrebări din geografie, istorie, literatură și artă, având următoarea tematică: orașele dunărene, hidrocentrale de pe Dunăre, poduri peste Dunăre, afluenții Dunării, Dunărea în muzică, în pictură și în literatură, mari bătălii pe Dunăre. Au participat echipaje formate din câte trei elevi și un profesor de la 16 licee din județul Iași, câștigătorii și participanții primind premii în bani respectiv obiecte promoționale cu însemnele ApaVital.
Cu ocazia zilei Mondiale a Apei, pe 23 martie 2018 se vor mai desfășura două activități organizate în comun cu Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi Iași, una la liceul “Petru Poni” și o alta la Colegiul „Vasile Adamachi” din Iași, în cadrul cărora vor fi prezentate elevilor materiale informative despre activitățile desfășurate de ApaVital și despre importanța calității apei.
Tot cu această ocazie, în următoarea săptămână vor mai fi organizate două vizite de studiu ale elevilor și studenților la Stația de tratare a apei Timișești și la Stația de tratare a apei Chirița.
Ziua Mondială a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.
Imagini de la activitățile desfășurate de ApaVital cu ocazia Zilei Mondiale a Apei 2018 se găsesc pe pagina de facebook a societății, https://www.facebook.com/ApaVital/.
Biroul de Presă ApaVital