Anul acesta, se împlinesc 96 de ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat. Sărbătoarea de suflet a tuturor românilor se desfășoară anul acesta în Piaţa Constituţiei, pentru că, Arcul de Triumf a intrat într-un amplu proces de reabilitare şi reparaţii. Românii sunt felicitaţi de Ziua Naţională de politicienii din ţară, dar şi de cei de peste hotare.
Parada Militară va avea loc în Piața Constituției. Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.
Iniţial erau trase 7 salve de tun de pe nave, întrucât, de obicei, pe o navă se aflau 7 tunuri. Dar, este posibil ca şi semnificaţia specială, astrologică şi biblică a numărului 7 să fi avut influenţă în stabilirea acestui număr. Tunurile de pe uscat puteau trage cam de 3 ori mai multe salve de tun, faţă de cele de pe nave, având o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.
Astăzi salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.
Bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este înzestrată cu tunuri calibru 76 mm, model 1942. Muniţia utilizată pe timpul executării salvelor de tun în semn de salut este, evident, de manevră.
Prima ceremonie a zilei de 1 Decembrie a început deja în Parcul Carol din Capitala, la Mormântul Ostaşului Necunoscut.