0.6 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Ziua României, sărbătorită că-n povești, la „Unirea”. Trei zile pline de tradiții și istorie – FOTO

Deși mai este puțin până la Ziua Națională, dragostea de țară și de tradiții a început deja să se simtă. Colegiul Tehnic CF Unirea a început activitățile de luni, 27 noiembrie.

Pe parcursul a trei zile, elevi, profesori și mai mulți invitați vor intra în lumea autentică de odinioară prin expoziții, ateliere cu meșteri populari, workshopuri tematice, concursuri, teatru istoric, recitări de poezie istorică și spectacol artistic.

Astfel, săptămâna a debutat cu o întâlnire cu trei păstrătoare de tradiții, care și-au propus să îi învețe și pe tineri arta cusutului. Elena Ciocoiu din Miroslovești, Maria Epure, originară din Dolheștii Mari și Angelica Costan din Lespezi au fost luni printre liceeni.

În timp ce doamnele explicau, tinerii lucrau de zori la diferite modele de cusături, care se regăsesc în portul popular tradițional.

Elevii erau îmbrăcăți în ia românească, ascultau melodii vechi de pe timpul sezătorilor și prindeau drag de arta cusutului.

La etaj, într-o expoziție bine pusă la punct, erau expuse costume vechi de câteva generații bune. Muzeul Municipal Pașcani, dar și profesorii, au dat o mâna de ajutor școlii și au pus la dispoziție costumele și obiecte vechi ce se puteau întâlni în gospodăria moldoveanului de altădată. Scena a fost completată de trei elevi îmbrăcați în straie populare, care primeau vizitatorii cu pâine și sare.

În paralel cu expoziția de costume populare și obiecte autentice din zona satului moldovenesc de odinioară au putut fi admirate și imagini cu și de poveste a Pașcaniului, începând cu anii 1900, adunate sub titlul  “O călătorie în timp prin vechiul târg al Pașcanilor”, dar și fotografii vechi și noi din zona Pașcani, cu clădiri (școală, biserică, prăvălie, gară, primărie, etc), fântâni, gospodării, aduse din negura veche a vremii în actualitate. Toate aceste fotografii vor intra într-un concurs cu premii și diplome care își va recompensa câștigătorii după o evaluare făcută de juriu.

Marți, 28 noiembrie, va avea loc un atelier despre « Restaurarea clădirilor istorice: o investiție în viitor »,  structurat pe două etape.

În prima parte doamna profesor drd. Simona Hărmănescu, coordonatorul muzeului “Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa.  Doamna profesor le va vorbi elevilor despre metodele corecte de restaurare și amenajare care s-au folosit pentru recondiționarea palatului « această etapă impunându-se firesc având în vedere faptul că muzeele – clădiri de patrimoniu nu trebuie să rămână pentru generaţiile viitoare doar depozitarele unor colecţîi de obiecte, ci trebuie să demonstreze că deţîn puternice argumente cu care un popor îşi apără originea, individualitatea, tradiţiile şi valorile transmise de la înaintaşi ».

Doamnei muzeograf i se vor alătura doi domni ingineri specializați în lucrări de restaurare clădiri de patrimoniu Macovei Mihai și Crețu Neculai cu un portofoliu bogat în restaurare (Cazinoul din Vatra Dornei, Cetatea Neamțului, Cetatea Soroca, Sala cu Orgă, etc), care le vor prezența elevilor etapele de lucru efectiv în cazul unei restaurări de clădire veche.

După acestă « lecție » complexă pe subiectul recondiționării corecte a unei clădiri de patrimoniu, va urmă cea de-a două etapă, practică, în cadrul căreia câteva echipe de « elevi-ingineri restauratori », membri în clubul de modelare 3D al școlii, coordonați de domnul profesor Mihai Florescu, vor proiecta și realiza în 3D machetele unor clădiri cu valoare istorică din zona Pașcani ce au nevoie de restaurare” precizează reprezentanții școlii.

Miercuri, 29 noiembrie 2023,  în aula colegiului va avea loc activitatea „1 Decembrie – Ziua Marii Uniri”, în  cadrul proiectului transdisciplianar “Unitatea națională – un vis împlinit”. Vor fi momente cu prezentări istorice dar și un spectacol de poezie și cântece patriotice.

Programul de Ziua Națională, de la Colegiul Unirea, este coordonat de profesoarele, Valerica Crețu, Iuliana Gordin și directoarea, Daniela Orășanu.

Recomandări