Lacul Peștișorul din Pașcani ar urma sa rămână doar cu jumătate din suprafața pentru luciul de apa – 7408 mp, conform proiectului propus de primarul Marius Pintilie. Documentația tehnica ( SF si DALI) va fi supusa s aprobării legislativului local in ședința programata pe 18 august a.c. de la ora 10.00.
In zona de agrement care se intenționează sa fie amenajată mai sunt proiectate următoarele:
– un loc special amenajat pentru folosirea skateboard-urilor ( placi cu rotile) cu o suprafață de 1045 mp;
o zona de agrement cu o suprafață de 292 mp;
spații verzi – 6336 mp;
alei si gradene -4535 mp;
locuri de joaca – 572 mp;
– un parc de aventura cu o suprafață de 1096 mp;
parcări – 3653 mp;
grupuri sanitare/zona administrativa – 227 mp;
– bazin cu apa ( o succesiune de bazine si cascade cu deversare in lacul Peștișorul – 50 mp;
un centru cultural multifuncțional pe 3 niveluri cu o suprafață de 315 mp unde vor fi amenajate: un restaurant la parter, o sala de expoziție/conferințe si skybar -o cafenea/ bar pentru protocol;
un amfiteatru – 215 mp;
In total ar ruma sa fie amenajată o suprafață de teren de 25 744 mp din care mai puțin de o treime – 7458 mp cu luciu de apa, 10078 mp pentru construcții iar restul pentru spații si amenajări verzi.
Investiția este estimată la peste 40 milioane lei ( 40 090 751 lei), inclus TVA
din care 35,5 milioane pentru lucrări, 954 603 lei pentru achiziționarea si montarea unor echipamente si 722 782 lei pentru dotări.
Documentațiile tehnice au fost realizate de Arhivolta Studio de Arhitectura SRL Iași si SC Element Design SRL Iași, in baza unui contract in valoare de cca 300 000 lei fără TVA.
Edilul spune ca intenționează sa obțină acești bani din fonduri europene. In acest sens va fi depusă o cerere de finanțare, la jumătatea lunii septembrie a.c.
Proiectul va intra in evaluare competitivă cu altele depuse de celelalte administrații locale din tara iar cele mai bune vor fi declarate câștigătoare. Primarul Pintilie admite ca exista si posibilitatea respingerii cererii de finanțare situație in care finanțarea ar urma sa fie făcută din împrumuturi si cu bani din bugetul local.
In acest caz ar urma sa fie realizate doar o parte din obiectivele cuprinse in proiect, fără clădirea pentru restaurant si sala de expoziții.
In ambele situații primarul a estimat ca ar urma sa înceapă lucrările in primăvara acestui an si sa fie finalizate in doi ani din fonduri europene sau intro perioada mai mare de timp daca finanțarea va fie asigurata de la bugetul local.