Nedeclararea sediilor, deducerea de TVA prin firme „fantomă” sau stopajul la sursă se numără printre metodele preferate de evazioniştii ieşeni.
Evaziunea fiscală este departe de a fi combătută în totalitate. Nu mai puţin de 117 astfel de cazuri au descoperit inspectorii Fiscului pe parcursul anului trecut, pentru acestea fiind înaintate sesizări penale organelor de urmărire şi cercetare penală. „Valoarea totală a prejudiciului este de 274.596,350 mii de lei. Societăţile pentru care au fost înaintate sesizări penale desfăşoară activităţi în domenii precum intermedieri în comerţul cu diverse produse, comerţ cu ridicata nespecializat, construcţia de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, restaurante, baruri, alimentaţie pentru evenimente şi altele”, a precizat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi.
Metodele prin care evazioniştii au ales să fraudeze statul nu le sunt necunoscute inspectorilor fiscali. Printre acestea se numără sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare şi fiscale prin nedeclarare sau declarare fictivă a sediilor principale sau secundare a persoanelor verificate, nedeclararea TVA aferentă livrărilor de bunuri şi servicii şi a impozitului pe veniturile aferente sau TVA dedusă în baza unor facturi provenind de la firme inexistente, contribuabili radiaţi, care nu funcţionează la sediul social declarat, sau contribuabili de tip „fantomă”. De asemenea, mai sunt în discuţie şi societăţi care au depăşit plafonul legal de 35.000 de euro pentru înregistrarea ca plătitor de TVA şi s-au sustras de la efectuarea verificărilor. În plus, în vizorul inspectorilor fiscali au intrat şi acele companii care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat mai mari de 30 de zile, reprezentând stopaj la sursă.
Sursa Evenimentul