1.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

20 de lucruri pe care poți să le faci în viața de zi cu zi pentru a salva planeta

Evenimentele meteo extreme din ultima perioadă, precum inundațiile, valurile de căldură și incendiile de vegetație care s-au propagat din China până în Europa și America de Nord sugerează că lumea se confruntă cu un moment de cumpănă în ceea ce privește combaterea problemelor de mediu. Raportul privind starea climei, publicat luni de grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale, evidențiază faptul că din cauza efectelor activității umane, temperaturile globale cresc la un nivel care nu mai este durabil pentru supraviețuirea mediului, potrivit BBC News. 

Raportul experților climatici ai ONU care fac parte din IPCC a fost descris ca un „cod roșu pentru umanitate”, întrucât detaliază realități sumbre, cum ar fi creșterea nivelului mării și valuri de căldură mai intense și frecvente care se vor intensifica și vor fi din ce în ce mai prezente.

Un sondaj realizat la începutul anului de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare alături de Universitatea Oxford, care a inclus peste jumătate de milion de tineri cu vârste între 14 și 18 ani, sugerează că aceștia au opinii în favoarea schimbărilor de politici publice pentru a stimula energia regenerabilă și a locurilor de muncă sustenabile.

Ce putem face pentru a face diferența atunci când se pare că totul are un impact negativ asupra climei

Primul pas constă în depășirea anxietății ecologice, chiar dacă uităm să folosim pungi biodegradabile sau un recipient de băut reutilizabil.

„Nu am trăit niciodată cu impresia că trebuie să fiu perfectă”, a declarat Shia Su pentru BBC, o bloggeriță care administrează platforma Wasteland Rebel, care îndeamnă oamenii spre economia circulară și lipsa deșeurilor.

„Nu aveam nicio intenție de a adopta un comportament ecologic, pentru că citisem despre asta și mi se părea nerealist. Însă, într-o zi, am decis să îmi iau un recipient alimentar la cafeneaua locală, în loc să cer unul acolo. Din acel moment am simțit că devin mai verde”, a declarat Shia Su.

Transformarea bunelor intenții în obiceiuri

„Fă tot ce poți și după un timp va deveni un obicei. În mod normal, când ieși din casă ești atent să îți iei telefonul, portofelul și cheile. După o vreme ve deveni un obicei să îți iei sticla și recipientul pentru alimente”, a mai spus activista Shia Su.

De asemenea, aceasta mai subliniază că e util să renunțăm la cumpărăturile inutile. „A trăi un stil de viață durabil înseamnă, în general, a consuma mai puțin. Eu, spre exemplu, cumpăr o piesă vestimentară nouă numai dacă trebuie înlocuită alta”, a mai spus Shia.

În privința modei, Tolmeia Gregory, o bloggeriță care scrie despre moda etică sub numele Tolly Dolly Posh, susține că e important, pentru a ne ajuta să ducem o viață mai verde, să facem cumpărături la la mâna a doua.

De altfel, aceasta mai spune că un lucru pe care îl putem face e să căutăm să cumpărăm obiecte vestimentare din materiale ecologice. „Căutați mai multe haine din fibre naturale și alegeți bumbacul în detrimentul poliesterului. Nu numai că induc o stare mult mai plăcută atunci când le purtați, dar nu conțin microfibre care pătrund în apă”, a precizat Tolmeia Gregory, subliniind și că trebuie să învățăm să improvizăm ecologic în ceea ce privește hainele.

„Nu este foarte greu să învățăm să coasem manual. Dacă aveți o pereche de blugi rupți care nu mai sunt atractivi pentru a-i purta, i-ați putea tăia și modifica, transformându-i în pantaloni scurti”, a mai spus Gregory.

Continuarea pe Digi 24

Recomandări