0.6 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

31 mai – Ziua Mondială fără tutun (ONU)

În fiecare an, la data de 31 mai este marcată Ziua mondială fără tutun, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu acest prilej, OMS, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor consumului de tutun şi asupra deceselor şi bolilor care pot fi prevenite, după cum aminteşte Agenţia Naţională Antidrog, într-un comunicat de presă din 29 mai 2020.

Ziua mondială fără tutun a fost instituită printr-o Rezoluţie adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 1987, urmând a fi marcată la 7 aprilie 1988, dată la care se împlineau 40 de ani de la fondarea OMS, notează site-urile https://www.who.int şi www.dspb.ro. În 1988, însă, OMS a adoptat o nouă rezoluţie, prin care marcarea acestei zile avea să aibă loc la 31 mai.

Tema campaniei OMS din 2021 este intitulată „Commit to Quit”, potrivit site-ului https://www.who.int/, şi face referire la angajamentul de a renunţa la fumat. Pandemia COVID-19 a determinat milioane de consumatori de tutun să afirme că vor să renunţe la fumat.

Vestea că fumătorii sunt mai predispuşi la a dezvolta forme severe ale bolii COVID-19 comparativ cu nefumătorii a declanşat pentru milioane de fumători dorinţa de a renunţa la fumat. Dar fără un sprijin adecvat, renunţarea la fumat poate fi provocatoare. Nicotina care se găseşte în tutun creează dependenţă. Consumul de tutun este adesea legat de comportamente şi emoţii, precum fumarea unei ţigări la o cafea, dorinţa de a fuma, sentimente de tristeţe, stress, ceea ce îngreunează renunţarea la această obişnuinţă.

Cu sprijin specializat, consumatorii de tutun îşi pot dubla şansele de a renunţa cu succes la această practică. În prezent, peste 70% din cei 1,3 miliarde consumatori de tutun la nivel mondial nu au acces la instrumentele de care au nevoie pentru a renunţa cu succes la fumat, mai indică, între altele, https://www.who.int.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) s-a alăturat şi în 2020 Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei mondiale fără tutun, prin desfăşurarea, în mediul online, de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la pericolele consumului de tutun şi practicile comerciale ale companiilor de tutun. În 2020 tema campaniei globale a fost #TobaccoExposed, aceasta fiind menită să prevină consumul de tutun şi nicotină, prin protejarea tinerilor de influenţa industriei tutunului.

Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul de decese cauzate de cancer de la nivel global. Consumul de nicotină şi produse pe bază de tutun creşte semnificativ riscul apariţiei cancerului, bolilor cardiovasculare şi pulmonare. Totodată, mai mult de 1 milion de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la fum de ţigară (fumat pasiv), amintea Agenţia Naţională Antidrog, în comunicatul citat.

Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în lume în fiecare an. Mai mult de 7 milioane dintre aceste decese sunt cauzate de consumul direct de tutun şi aproximativ 1,2 milioane reprezintă cazuri de fumători pasivi, potrivit https://www.who.int. Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru multe infecţii respiratorii şi creşte severitatea bolilor respiratorii. O recenzie a studiilor efectuate de experţi în sănătate publică convocaţi de OMS la 29 aprilie 2020 a relevat că fumătorii sunt mai expuşi riscului de a dezvolta o formă severă de COVID-19, comparativ cu nefumătorii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii evaluează în mod constant noi cercetări, inclusiv cercetările care examinează legătura dintre consumul de tutun, consumul de nicotină şi COVID-19.

Sursa Agerpres

Recomandări