1.5 C
Paşcani
duminică, decembrie 15, 2024

4500 de apartamente pot fi alimentate cu energie electrică din bălegar. Proiectul demarat de un mare fermier din Paşcani

Cum vrea să transforme familia lui Dumitru Pantazi, fostul primar al Paşcaniului, gunoiul de grajd în bani: peste 10.000 de tone de deşeuri de vaci de la Agrocomplex Lunca Paşcani SA, imensa fermă agrozootehnică din judeţul Iaşi controlată de familia Pantazi, vor fi transformate anual în energie electrică. Câtă energie? Echivalentă cu consumul electric al circa 4.500 de apartamente cu trei camere pe durata unui an, după calculele noastre. Iar în timp ce majoritatea oamenilor văd, probabil, nămolul din apele uzate ca pe o pacoste, un deşeu urât mirositor, ApaVital SA vrea să îl valorifice şi să îl transforme şi pe acesta în energie electrică şi căldură. Acestea două par a fi cele mai mari proiecte de acest tip din judeţ.

 

Aceste procese sunt posibile cu ajutorul instalaţiilor de biogaz, o sursă de energie regenerabilă, în prezent utilizat în multe ţări în curs de dezvoltare. Recent, atât societatea cu afaceri agricole, cât şi operatorul regional pentru reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare au primit undă verde de la mediu pentru implementarea unor astfel de proiecte, ceea ce înseamnă că în judeţul nostru se fac paşi şi către acest sector al energiei ecologice, cu un potenţial imens de creştere.

Agrocomplex are peste 3.000 ha şi 2.500 de bovine şi ovine

Agrocomplex Lunca Paşcani SA lucrează peste 3.000 de hectare de teren în judeţ, dar are şi circa 2.500 de bovine şi ovine, urmând ca materiile prime de origine vegetală, cum ar fi siloz porumb şi, mai ales, dejecţiile de la ferma de vaci să fie folosite la instalaţia de digestie anaerobă prevăzută în incinta fermei de creştere a bovinelor de lapte, potrivit documentaţiei care a fost depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi, consultată de „Ziarul de Iaşi”. Capacitatea de energie electrică planificată este de 630 kW. „Ca materii prime se utilizează în special dejecţiile de la ferma de vaci în cantitate de maximum 10.000 de tone/ an şi alte materii organice de origine vegetală (de exemplu siloz porumb), în cantitate de maximum 2.000 tone/ an”, se precizează în documentaţie. Tot aici se spune că instalaţia de biogaz are avantajul de a funcţiona indiferent de condiţiile meteorologice (aproximativ 8.500 ore/an), singurul fapt de constrângere fiind reprezentat de existenţa materiei prime suficiente necesare pentru producerea biogazului.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări