1.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

SA NE ADUCEM AMINTE DE CEL MAI MARE CUTREMUR. CE TREBUIE SA FACEM IN ACEST CAZ

Astăzi se împlinesc 38 de ani de la devastatorul cutremur din 1977, o zi în care toți oamenii ar trebui să știe mai multe despre măsurile urgente de acțiune și apărare a vieții, în astfel de situații.
În anul 1977 s-a produs cel mai puternic cutremur, înregistrat la noi în țară. Dezastrele din urma acestui nefast eveniment și-au pus amprenta pentru totdeauna asupra oamenilor. Și cetățenii din Pașcani își amintesc de momentele de atunci.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi organizează cu această ocazie în fiecare an, activități de informare a populației în acest sens, pentru ca cetățenii de toate vârstele să aibă cunoștințe necesare legate de cutremur.
Și în instituțiile de învățământ au avut loc astăzi simulări, scopul principal al acestor acțiuni fiind cel de a pregăti populaţia de toate vârstele pentru un cutremur puternic, aşadar, toți cei care vor fi implicați în această acţiune au posibilitatea să învețe ce au de făcut înainte, în timpul dar şi după cutremur.
Reprezentanții Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi dau și cîteva sfaturi cetățenilor pentru a se proteja în caz de cutremur.
Regulile esenţiale constau în câteva măsuri de protecţie :
1. Identificarea unui loc sigur pentru a vă putea adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)
2. Discuții cu familia sau cu colegii de la locul de muncă pentru stabilirea unor proceduri comune.
3. Întreruperea alimentării cu gaz şi energie electrică.
4. Aplicarea regulilor de bază în timpul seismului: Jos! Protejează-te! Ţine-te!
5. Liftul sau scările reprezintă un real pericol, așadar nu vor fi folosite sub nicio formă.
6. Acordarea primului ajutor celor afectaţi.

În lipsa unor astfel de posibilităţi, vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate. Zonele sensibile ale corpului trebuie protejate, așadar vă veţi acoperi capul și ceafa cu antebraţele, pe lateral.
Dacă un cutremur vă poate surprinde într-un loc public sau aglomerat, nu trebuie să fugiţi spre ieşiri, deoarece aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.

Pentru a afla informații suplimentare și măsuri de protecţie la cutremur se pot afla mai multe, accesând și site-ul Campaniei Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei ” Nu tremur la cutremur”.
Readucem aminte cetățenilor că în urma cutremurului de 7,2 grade pe scara Richter din anul 1977, în doar 56 de secunde, aproape 1600 de oameni și-au piedut viața, iar alții au rămas marcați pentru totdeauna. efectele dezastrului natural, afectând aproximativ 12 mii de oameni și peste 35 de mii de locuințe fiind distruse.

Așadar este foarte important să cunoaștem cîteva noțiuni generale în caz de cutremur, mai ales că în ultimul timp există activitate seismică la noi în țară și multe din dezastrele produse în urma evenimentelor de acest fel pot fi prevenite sau atenuate prin aplicarea unor reguli de bază.

Recomandări