În judeţul Iaşi sunt constituite 95 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă. Cel maivechi dintre toate, şi al cărui istoric îl creionăm în cele ce urmează, este Serviciul Voluntar pentruSituaţii de Urgenţă al comunei Tătăruşi. Pe data de 13 mai 1951 un grup de oameni inimoşi Vasile Căşuneanu – primar, GheorgheCiolac – secretar, Brumă Constantin, Ilişoaia Gheorghe, Alexa Neculae, Bîrleanu Vasile, GîtlanVasile în frunte cu Dumitru Aniţa au înfiinţat „Formaţia voluntară de pază contra incendiilor aComunei Tătăruşi“. Astăzi, în 2014, după 63 de ani funcţionează sub denumirea de ServiciulVoluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Tătăruşi. Drept mărturie a celor afirmate ne stă „Drapelul de luptă a Formaţiei Voluntare de pazăcontra incendiilor a Comunei Tătăruşi“.Din cei 63 de ani de existenţă a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al ComuneiTătăruşi, Dumitru Aniţa a condus această formaţie ca şef timp de 41 ani (1951 – 1992) urmândJuncă Aurel şi Isticioaia Ion.
De–a lungul timpului Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Comunei Tătăruşi aobţinut rezultate deosebite atât în lupta de prevenire şi stingere a incendiilor cât şi la concursurileprofesionale organizate la nivel judeţean şi naţional. Mărturie în acest sens stau diplomele şitrofeele expuse la Remiza P.S.I Tătăruşi.Şeful „Formaţiei voluntare de pază contra incendiilor al Comunei Tătăruşi“ supranumit„generalul“, în uniforma primită de la Gen. Titu Pamfil Comandantul Comandamentului dePompieri din România, stă şi acum şi „priveşte” din tabloul de pe perete, cu ochi critic, cum braviivoluntari salvează vieţi, mândru fiind de urmaşii săi.O impresionantă şi frumoasă galerie de fotografii, cupe şi uniforme stă şi acum dovadacelor 63 de ani de existenţă şi luptă pentru binele cetăţenilor. Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Comunei Tătăruşi este unul din serviciilece deţine o autospecială de intervenţie la incendiu, primăria comunei sprijinind serviciul cumaterialele necesare bunei desfăşurări a activităţii. Activitatea de prevenire nu pune problemepompierilor voluntari, deoarece localnicii înţeleg rostul ei şi colaborează. În fiecare toamnă şiprimăvară, pompierii voluntari efectuaează controale la gospodăriile din comună, discutând cusătenii şi îi îndrumă în vederea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor. Astfel, pompieriivoluntari din comună nu au doar înţelegere din partea consătenilor lor, ci şi admiraţie, serviciulcontinuând tradiţia de generaţii în slujba oamenilor, ca parte integrantă din viaţa comunităţii.
Cetăţenii care doresc să devină voluntari, sunt invitaţi să se alăture campaniei „Vreau să fiuvoluntar !” şi să se adreseze consiliilor locale în subordinea cărora sunt constituite serviciilevoluntare. Aici voluntarii vor beneficia de instruire practică şi teoretică, astfel încât comunitatea săse poată baza pe ei. Vino şi tu alături de ei! Alătură-te campaniei „Vreau să fiu voluntar!” şi du maideparte tradiţia înaintaşilor tăi! ISU Iasi