Mai sunt cateva zile pana cand absolventii de liceu incep bacalaureatul. In aceasta perioada se fac inscrierile iar cererile mai pot fi depuse, cel tarziu, pana vineri. La Colegiul CF Unirea din Pascani, fostii elevi beneficiaza de consiliere pentru completarea dosarelor, iar cei care au obtinut rezultate slabe la simulari sunt indrumati sa amane examenele pentru sesiunea din toamna si sa urmeze, pana atunci, cursurile gratuite de pregatire din cadrul scolii.
Demersurile conducerii scolii au starnit nemultumiri in randul unor absolventi. Ei au reclamat ca directoarea unitatii refuza sa le semneze cererile de inscriere la Bacalaureat. Problema a ajuns in atentia unui consilier local, dar si a Politiei.
Directoarea scolii, profesoara Daniela Orasanu, spune ca nu a refuzat ci a amanat semnarea cererilor de inscriere, pana vineri, pentru ca elevii cu rezultate slabe sa fie consiliati in vederea amanarii examenului de bacalaureat si inscrierea lor la cursurile intensive de pregatire. Este vorba de elevi care au obtinut nota 1 la simulare si au avut medii de 3 sau 4 la materii de examen, dar au scapat de corigente.
In scoala sunt organizate astfel de cursuri de cativa ani de zile, gratuit pentru elevii scolii in cadrul unui proiect implementat de Ministerul Educatiei Nationale.
Acelasi proiect functioneaza si la Liceul Teoretic Miron Constin din Pascani. Tocmai pentru ca procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat sa creasca. Este vorba despre Proiectul privind învățământul secundar (ROSE), cu titlul subproiectului „Invata sa inveti”.
În cadrul acestuia se realizează activități remediale la discipline obligatorii la examenul de bacalaureat, în funcție de profilul clasei. Sunt grupe formate din câte 15 elevi de clasa a XII-a pentru limba română, matematică, geografie și istorie și grupe formate din câte 15 elevi de clasa a XI-a pentru limba română, matematică.
De asemenea, si la Colegiul Mihail Sadoveanu profesorii organizeaza cursuri de pregatire pentru bacalaureat.
Mentionam ca prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie).
În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.
Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb)- este programată marți, 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 4 iulie.
Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) și este urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.
Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.