Zi de bucurie duhovnicească pentru creștinii ortodocși și catolici. Mâine este una dintre cele mai mari sărbători creștine, Adormirea Maicii Domnului, celebrată în fiecare an la data de 15 august, după terminarea postului de 2 săptămâni care marchează importanța acestei persoane sfinte în istoria mântuirii.
Despre evenimentul în care Fecioara Maria a trecut la cele veșnice nu se găsesc date în Sfintele Evanghelii, informațiile pe care le avem legate de moartea, îngroparea și înălțarea ei la cer, vin din Sfânta Tradiție.
Potrivit Sfinților Părinți, Maica Domnului a mai trăit 11 ani, propovăduind alături de apostoli învățătura lui Hristos, după ce Fiul Său S-a înălțat la cer, primind vestea trecerii la viața veșnică, de la Arhanghel Gavriil, cu 3 zile înainte de moarte.
Tradiția Bisericii spune că Apostolii, aflați în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduși pe nori pentru a fi prezenți la înmormantarea ei. Trupul Maicii Domnului a fost dus de oameni și de îngeri la Mormântul din Ghetsimani, lângă Ierusalim.
A lipsit un singur apostol, Toma care a ajuns peste 3 zile și a cerut să i se deschidă mormântul pentru a săruta mâinile Fecioarei Maria, însă acolo nu a fost găsit decît giulgiul cu care fusese înfășurată.
Deși cea mai importantă persoană după Iisus Hristos, în viața creștinilor, Maica Domnului a fost un om obișnuit, care a trecut prin naștere, viață și moarte, însă nu a rămas în mormânt, fiind înălțată la cer de Fiul ei, după scrierile a patru părinți orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului și Sfantul Ioan Damaschin.
Și în Protopopiatul Pașcani există biserici închinate Adormirii Maicii Domnului la Todirești, Boureni, Brătești, Gâștesti, Goești, Hândrești, Mircești, Ruginoasa și în municipiul Pașcani, iar în Protopopiatul Hîrlau va fi hram mâine la Deleni I, Federeni, Gropnița, Sârca, Prăjeni și în orașul Hîrlău.