0.5 C
Paşcani
joi, decembrie 12, 2024

Aducţiunea de apă cedează tot mai des. Iata motivele. Ce face Apa Vital, ce spun pascanenii

Apa Vital susţine că nu are nici o vină pentru întreruperile tot mai dese de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare. Ultima dintre ele a avut loc începând de ieri după amiaza până astăzi în jurul orei 14.00, iar până acum au mai fost alte câteva zeci de intervenţii în 6 ani de zile. Motivele sunt de fiecare dată aceleasi: avarii la nouă reţea de aducţiune construită din fonduri europene. Acum  conducta s-a spart în zona Hanul Ancuţei iar dupa ce  problema a fost rezolvată a mai apărut o gaură în locul unde intervenise echipele de la Prest Serv Apa acum câţiva ani în urmă.

De vina ar fi cei care au făcut investiţiile de reabilitare a aducţiunii cu apă şi le-au recepţionat, spun reprezentanţii operatorului ieşean. Asta deoarece lucrările sunt de proastă calitate ca şi materialele folosite. Ca să înţelegem mai bine ce se întâmplă apelăm tot la cifre. Până acum pe reţeaua nouă de apă au avut loc peste 30 de avarii în şase ani de zile în timp ce pe reţelele de la Iaşi vechi de zeci de ani de zile, media intervenţiilor este de una pe an spune purtătorul de cuvânt al Apa Vital. Dincolo de disconfortul creat în rândul populaţiei se cheltuie şi foarte mulţi bani. Nota de plată este de peste un miliard de lei în ultimul an de zile.
Reprezentanţii operatorului ieşean spun că se asteapta sa mai fie necesare  astfel de intervenţii.  Pentru că păşcănenii să nu mai rămână fără apă trebuie făcute alte investiţii. Conducerea Apa Vital vrea să interconecteze reţelele de distribuţie şi să pună în funcţiune o staţie de pompare aşa încât, în timpul avariilor apa să curgă la robinete din alte reţele.
Întreruperile de apă, din ce în ce mai dese in ultima perioadă,  îi nemulţumesc pe păşcăneni. Unii cred că nu avariile ar fi cauză ci Apa Vital închide robinetele pentru ai determina pe locatari să îşi achite facturile restante

Menţionăm că pentru reabilitarea aducţiunii de apă şi a staţiei de epurare Pascaniul a obţinut de la Uniunea Europeană o finanţare de 24 milioane de euro, cofinanţarea investiţiei fiind asigurată dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii. Proiectul a început în anul 2001 şi a fost finalizat în 2010 la apă iar anul trecut la staţia de epurare.

Recomandări