Haos total în gestiunea publică a municipiului Paşcani. Aproape 2,5 ha de teren intravilan din zona centrală a municipiului sunt folosite în mod ilegal, de Biserica “Înălţarea Domnului” parohia preotului protopop Pavel Postolachi.
Este vorba despre cimitirul ortodox acolo unde credincioşii au plătit şi încă mai plătesc sume importante de bani pentru locurile de veci, fără ca vreun leu să se întoarcă în bugetul local.
Conform evidentelor de la Serviciul Patrimoniu este vorba despre 24.422 mp de teren din domeniul public folosit fără acte încă din anul 1990. Reprezentanţii Primăriei recunosc că nu a fost încheiat nici un contract de închiriere sau concesiune deşi terenul este cuprins chiar şi în Hotărârea Guvernului nr.1354/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Iaşi. Cum concesiunile se calculează, de obicei, la nivelul taxelor şi impozitelor locale pe teren, în raport cu zona respectiva, reiese că Primăria Paşcani a fost păgubita cu zeci de milioane de lei, pentru folosinţă şi penalităţile acumulate până acum. Nu vorbim de impozitarea terenului, pentru că cimitirele sunt scutite de la plată, ci de orice formă legală de folosinţă a domeniului public, de pe urma căreia se obţin venituri.
Mai grav este că protopopul Pavel Postolachi şi salariaţii bisericii au vândut sute de parcele de teren pentru amenajarea de cavouri sau morminte. Oamenii au plătit de la câteva sute până la cateva mii de lei pentru fiecare bucată de pământ. Au fost eliberate chiar şi chitanţe doveditoare deşi domeniul public nu poate fi înstrăinat, conform legii. Totul s-a întâmplat cu acceptul tacit al Primăriei, fără să îi pese cuiva.
Principalii responsabili sunt funcţionarii de la Serviciul Patrimoniu, care au obligaţia de a verifica, impune la plata şi încasa bani la bugetul local pentru orice metru pătrat de domeniu public folosit în interes privat. Este vorba despre Silvia Postolachi, chiar soţia celui care deţine şi exploatează acest teren şi colegul ei de birou Alexandru Apetrei. Cei doi nu au luat nici o măsură pentru intrarea în legalitate. În aceeaşi situaţie se afla şi secretarul Mircea Zuzan, şeful lor direct, cel care coordonează activitatea acestui serviciu. Toţi ridică din umeri şi nu au fost traşi la răspundere, până acum.
Primarul Dumitru Pantazi caută o explicaţie. El spune că terenul de la cimitir ar fi al bisericii şi că în mod eronat a fost trecut în domeniul public. În realitate nu sunt acte de proprietate care să susţină această varianta iar Hotărârea Guvernului în care terenul apare că domeniul public nu a fost modificată.
Şi foştii şi actualul primar sunt la fel de vinovaţi. Nimeni nu a avut curaj să facă ordine în cimitir de frică să nu se pună rău cu Biserica. Aşa se face că timp de 25 de ani, 2,5 hectare de teren din domeniul public a fost vândut sau dat spre folosinţă păşcănenilor fără ca administraţia locală să încaseze vreun leu. Complicitatea edililor este cu atât mai evidentă cu cât toate încercările de până acum, de amenajare a unui nou cimitir, administrat de Primărie, au eşuat. Au fost mai multe proiecte de hotărâre iniţiate de consilieri şi zeci de promisiuni, dar de fiecare dată demersurile au fost blocate pentru că cimitirul amplasat pe domeniul public să rămână doar în exploatarea bisericii. În momentul de faţă, Primăria are în intenţie amenajarea noului cimitir, pe o suprafaţă de teren din cartierul Fântânele. Demersurile au fost blocate fără nici o explicaţie. La fel s-a întâmplat şi cu proiectul de organizare a unui serviciu specializat în cadrul Primăriei.
Cimitirul din Paşcani a ajuns de mai multe ori subiect în presă naţională. Asta din cauza reclamaţiilor făcute de cei care care au găsit mormintele rudelor vândute la alţii, iar morţii îngropaţi la gramada. Alţii nu le-au mai găsit deloc. Mai mult, sunt reclamaţii că unii morţi ar fi fost dezgropaţi şi mutaţi în altă parte pentru a se face loc celor noi. În total s-au adunat 8 dosare penale, aflate în diverse etape de cercetare.
Menţionăm că în componenţa cimitirului de la parohia “Înălţarea Domnului” se afla şi câteva suprafeţe de teren dobândite din donaţii sau cumpărări, după cum urmează: 10.40 mp proprietatea Parohiei Înălţarea Domnului Paşcani în baza Contractului de donaţie nr.4045/1995 de la Bălan Corneliu; 800 mp proprietatea Parohiei Romano – Catolice înscris în cartea funciara nr.4365, nr. Cadastral 1672, parcela P1(321/5/1), parcela arabilă, în baza Titlului de proprietate nr.186/8.07.2004; 41 mp din contract de vânzare – cumpărare.