marți, iulie 1, 2025
16.9 C
Paşcani
Login

”Află că ești bine!”- de 1 octombrie la Pașcani

Campanie de suflet joi seara la Pașcani: ”Află că ești bine!” vor spune voluntarii, care vor împărți pliante informative sau vor susține momente artistice în Piața Casei de Cultură, cu ocazia cei de a VIII-a ediții a acestui eveniment, desfășurată în localitate. Sunt invitați cetățenii de toate vârstele pentru a primi pliante cu informații, dar și fondițe sau baloane roz, culoarea simbol a acestor campanii.
cancerul la san campanie
Ziua de 1 octombrie marchează în fiecare an lupta împotriva cancerului la sân prin activități de prevenire și informare, motiv pentru care și la Pașcani, se va desfășura joi seara Campania ”Află că ești bine!”, începând cu orele 17.00, în Piața Casei de Cultură.
Acest proiect de suflet, inițiat de Primăria Municipiului a ajuns la Pașcani la a opta ediție, fiind organizat din anul 2010 în parteneriat cu Asociația ”ȘANSA 2010”, iar cercetașii de la Centrul Local ”Crinii” s-au alăturat și ei de 2 ani pentru a da o mână de ajutor.

Materialele informative sunt oferite ca în fiecare an de Fundația ”Renașterea”, care sprijină astfel de proiectele, iar voluntarii vor împărți pliante și vor discuta cu cetățenii despre acest eveniment. Pentru că 1 octombrie nu trebuie să fie o zi tristă, dar este necesar să fie atrasă atenția asupra importanței sale, tinerii de la Asociația ”ȘANSA 2010” au pregătit ca în fiecare an câteva momente artistice, iar cercetașii vor aprinde gulguțe în Piața Casei de Cultură.

La sfârșitul serii clădirea Casei de Cultură ”Mihail Sadoveanu” din localitate, va fi iluminată în roz, deoarece această nuanță pozitivă, alături de fondița de aceeași culoare sunt simbolurile campaniilor de prevenire și informare cu privire la cancerul de sân, desfășurate în fiecare an, peste tot în lume.

Conform statisticilor, la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de acest tip şi la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza maladiei, ceea ce înseamnă că una din opt femei, în lume, moare răpusă de aceasta boală. În România, studiile din 2014 situează cancerul de sân pe primul loc din punct de vedere al incidenței, dar și al mortalității.
Mai precizăm că nici bărbații nu sunt feriți de această boală, cazurile de îmbolnăviri de cancer de sân în rândul acestora fiind într-adevăr cu mult mai rare, însă rata de supraviețuire este mai mică deoarece foarte mulți dintre ei asociază în mod greșit maladia cu genul feminin și ajung la medic prea târziu pentru tratamentul care le-ar putea salva viața.

Recomandări