Agricultura trebuie tratată factual ca un domeniu de siguranță națională. Iar momentul este ACUM. Ce face Guvernul pentru asta?
Iată:
La capitolul despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale, Bugetul de Stat pentru anul 2021 dedicat Agriculturii și Dezvoltării Rurale înscrie o sumă ce reprezintă o scădere cu 99,89% față de sumele acordate în anii precedenți (!!).
Nu. Nu ați citit greșit. O scădere cu 99,89% (!!)
Și chit că guvernanții ne recomandă nouă, parlamentarilor din Opoziție evident, să nu depunem prea multe amendamente că….. nu e timp, ca și cum nu i-ar fi lăsat cineva până acum să nu elaboreze bugetul, care, după părerea lor, este o capodoperă a lucrului bine făcut patentat de mentorul lor suprem, împreună cu colegii mei social-democrați, îmi voi folosi toate prerogativele și voi amenda Bugetul pentru a răspunde solicitărilor fermierilor.
Este clar că Guvernului nu îi pasă cât de greu își revine o exploatație agricolă după ce culturile au fost afectate de un fenomen meteo extrem. Este clar că nici nu știe. Și, încă o dată, pentru a căpăta expertiza și interesul care se pare că le lipsesc, îi invit pe domnul Ministru Oros și colegii lui de Coaliție să facă puțină muncă de teren și să ia contactul cu lumea reală. Așa, vor vedea care este diferența între cifrele pe care le taie cu nonșalanță din birouri și realitatea care arată că aceste cifre înseamnă vieți, ani de muncă și eforturi.
Domnilor, sunt momente cheie care, dacă nu sunt exploatate, agricultorii vor ajunge să nu își mai poată susține deloc activitatea. Fiecare agricultor care mai dispare înseamnă încă un pas spre distrugerea agriculturii românești.
Ce faceți?!
În prezent, se elaborează Planul Național de Redresare și Reziliență al României, document strategic în urma căruia, în perioada 2021-2027, țara noastră va beneficia de zeci de miliarde de euro și care trebuie să includă proiecte viabile care să conducă la dezvoltarea și independența agricolă națională. Ce faceți în afară de a oferi vorbe?
Politica Agricolă Comună europeană se reformează, iar dumneavoastră priviți de pe margine.
Noul Program Național Strategic post-2020 așteaptă și el o minimă dovadă că strategia devine o practică reală, nu doar o politică formală de a arăta că vă faceți că faceți de dragul imaginii.
Domnule Ministru Oros, vorbiți de priorități, dar, ca de obicei, doar vorbiți pentru că starea agriculturii românești arată exact inversul. Anularea Programului Tomata stă dovadă. Întârzierile la plățile prin programele de sprijin al agricultorilor, de asemenea. La fel și proiectele normative care își dau cu stângul în dreptul și toate deodată lovesc în plin agricultorul.
Toate acestea culminează cu cea mai recentă dovadă de maximă iresponsabilitate, nepăsare și lipsă de profesionalism în gestionarea agriculturii din mult prea întârziatul Buget de Stat unde le-ați rezervat agricultorilor cea mai neplăcută surpriză.
Domnilor, pârjoliți agricultorii mai tare decât orice calamitate națională. Grindina vorbelor din proiectele și programele naționale fundamentale și seceta acestui Buget sunt cu mult mai puternice și mai grave decât toate calamitățile naturale și pandemia cu care agricultorii s-au confruntat în 2020.
Sper și îmi doresc ca proiectele și programele naționale majore pentru agricultura românească să depășească stadiul vorbelor și să înceapă să devină efectiv măsuri concrete, aplicate, eficiente și eficace pentru sutele de mii de agricultori români ajunși la capătul puterii și al răbdării.
Sper și îmi doresc ca, dincolo de orice interes și calcul politic, să primeze interesul pentru țară, iar dumneavoastră, cei care azi tratați România și românii doar de pe foile de calcul, să vă dați seama de imensa greșeală și nedreptate aduse (și) agriculturii prin proiectul de Buget. Și, poate așa, vom putea adopta împreună în Parlament, cu maturitate și fără orgolii, amendamentul care să le corecteze și prin care agricultura să devină faptic domeniu de siguranță națională.
Deputat de Iași,
Vasile Toma