5.2 C
Paşcani
marți, noiembrie 12, 2024

Atac dur la adresa hoţilor de fier vechi

fier-vechi-cu-buletinul

În Moldova, nu este zi în care poliţiştii sau jandarmii să nu prindă indivizi care duc spre casă şi mai apoi spre centrele de colectare a fierului vechi diverse bunuri din metal. Se fură aproape orice: de la capace de canal, la şine de cale ferată, schele, ţevi sau cabluri. Soluţia la aceste furturi ar putea veni de la Ministerul Economiei.

3.000 de lei pentru înlocuirea unui capac de canal
În judeţul Bacău, schela Moineşti a fost furată bucată cu bucată de hoţii de fier vechi. Sute sau chiar mii de ţevi prin care trecea, cândva petrolul, au fost sustrase pentru că obiectivul nu este păzit. Furturile nu se opresc însă aici, poliţiştii din Gârleni au prins recent doi tineri care transportau cu o căruţă o bucată de şină de cale ferată lungă de zece metri. Fusese adusă în zonă pentru a înlocui un tronson de pe ruta Bacău – Piatra Neamţ, iar hoţii s–au gândit că ar putea face bani frumoşi din ea. Alţii au fost şi mai curajoşi şi au plecat acasă cu crucile din metal sau chiar poarta de fier de la cimitir. În urmă cu trei ani, la nivelul judeţului Bacău, a existat o iniţiativă de selectare a deşeurilor feroase care se cumpărau la punctele de colectare. La vremea respectivă, capacele de canal se furau cu zecile, iar Compania de Apă nu mai putea ţine pasul cu infractorii. S-a cerut ajutorul autorităţilor, colectorii au spus că da, însă au făcut tot ce au ştiut. Pentru un capac din fontă, hoţii primeau câţiva zeci de lei, iar pentru înlocuirea lor compania cheltuia 3.000 de lei. S-a optat pentru capace mult mai uşoare dar pentru montarea cărora a fost nevoie să se toarne o nouă placă din beton pentru că nu se potrivesc.

Dispar consolele stâlpilor de electricitate
În Botoşani, hoţii de fier vechi acţionează pe cont propriu. „Avem astfel de cazuri, dar sunt izolate şi nu au produs pagube însemnate, aşa cum există în alte judeţe”, a spus şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Cristian Cucoreanu. La nivelul municipiului Botoşani, hoţii de fier vechi au avut ca ţintă, pentru o anumită perioadă, capacele de canalizare, iar municipalitatea şi firmele care au în proprietate acele canale au schimbat în 2012 peste 150 de capace de canalizare care au fost furate. Şi în mediul rural se mai întâlnesc situaţii în care acţionează hoţii de fier vechi. Un caz a fost în comuna Dîngeni unde de pe stâlpii de electricitate scoşi din uz au fost furate consolele metalice prin dărâmarea stâlpilor. Primăria vroia să folosească stâlpii pentru alimentarea staţiilor de pompare a apei, însă nu mai este posibil şi paguba depăşeşte 100.000 lei.

Capace de canal din mase plastice
La Neamţ, pentru a stopa furturile de capace, autorităţile s-au gândit să le
înlocuiască cu capace din mase plastice. Nu se ştie însă dacă bugetul va permite achiziţionarea unor astfel de capace din compozit, care sunt mult mai scumpe decât cele clasice din fontă. În schimba, la Vaslui, măsura Ministerului Economiei ar fi foarte bine venită. Poliţia municipiului recunoaşte că nu reuşeşte să prindă toţi hoţii care sustrag sistematic capacele, cablurile de aluminiu, şinele de cale ferată şi clapeţii de pe malurile Bârladului. Cel mai probabil hoţii sunt mână în mână cu cei de la centrele de colectare.
* * *
Ministerul Economiei vrea să interzică achiziţionarea de fier vechi de la persoane fizice. Astfel, cei care vor să achiziţioneze fier vechi sunt obligaţi să ceară de la vânzători datele de identificare, adică numele, actul de identitate, codul numeric personal şi domiciliul, dar şi cantitatea de deşeuri metalice feroase şi neferoase predată, valoarea ei şi contul bancar al vânzătorului, în care va fi efectuată plata. Dacă nu vor solicita aceste informaţii, cumpărătorii de fier vechi sunt pasibili de amenzi cuprinse între 10.000 şi 30.000 de lei. Nu se vor mai face tranzacţii cu bani cash.

Grupaj coordonat de Lucia Hacman

„Se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a deşeurilor metalice feroase şi neferoase provenite din sectorul energetic, inclusiv sectorul producţiei de petrol şi gaze naturale, al telecomunicaţiilor, serviciilor de apă şi canalizare precum şi din alte sectoare de utilitate publică” – proiectul ordonanţei de Guvern. sursa evenimentul.ro

Recomandări