Potrivit calendarului creștin-ortodox, postul Paștelui a început de luni. În această perioadă, creștinii care respectă postul religios renunță la consumul de carne, pește, respectiv la produse lactate. De aceea, teoretic ar trebui să fie și o oportunitate de a scăpa de kilogramele în plus. Totuși, de multe ori, în timpul postului, din nevoia de a substitui aceste alimente sățioase, există tendința de a exagera cu consumul de carbohidrați, astfel că nu e de mirare că putem acumula kilograme în plus.
Specialiștii în nutriție susțin că dacă atunci când ținem post mâncăm pateuri vegetale sau orice alt înlocuitor de acest gen, consumate zilnic, nu numai că îngrașă, întrucât sunt bogate în grăsimi și sare, însă sunt și extrem de nesănătoase.
,,Postul religios din această perioadă este o oportunitate de a consuma mai multe legume și alte alimente de origine vegetală, care de multe ori nu sunt incluse în cantități suficiente în meniul zilnic. Încurajez, însă, continuarea consumului ridicat de legume și fructe inclusiv după finalizarea postului religios. Dincolo de aspectele religioase, postul Paștelui ne oferă contextul perfect pentru îmbunătățirea obiceiurilor alimentare. Cu toate acestea, concentrarea doar pe alimente vegetale nu înseamnă automat că ai o alimentație echilibrată. Adesea, alimentația în post poate fi în continuare hipercalorică (exces de calorii) și hiperglucidică (exces de carbohidrați), din cauza alegerilor alimentare greșite și a tehnicilor de preparare culinară.
Din păcate, chiar și în postul religios, se optează excesiv pentru produse procesate industrial, cum ar fi pate de post, diferite tipuri de cașcaval vegetal, dulciuri din comerț sau produse de patiserie de post. Excesul de pâine albă și neglijarea fructelor reprezintă, de asemenea, obiceiuri comune în post”, a declarant pentru ,,Ziarul de Iași” nutriționistul dietetician și bioinginer medical Iulia Margasoiu (FOTO).