7.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Audit pentru soarta RAGCL. Sorin Olariu, proiect de hotărâre

Demersurile pentru clarificarea situaţiei regiei păşcănene de termoficare continua. După seria de consultări la care au participat doar directorii şi câţiva consilieri locali sorin Olariu, iniţiatorul acestor dezbateri propune legislativului local adoptarea unei hotărâri în vederea realizării unui audit financiar la RAGCL. În acest sens el a depus astăzi la secretariatul instituţiei un proiect de hotărâre în care se arata ca în urma verificărilor financiare auditorii trebuie să arate care este situaţia reală a regiei şi să formuleze o serie de opinii privind reorganizarea judiciară, insolventa sau falimentul regiei.
Consilierul păşcănean susţine că este necesară acesta evaluare deoarece, în urma şedinţelor de lucru pe acesta tema nu s-a ajuns la nici o concluzie iar conform prevederilor legale RAGCL ar trebui să se transforme în societate comercială. Mai mult, regia de termoficare înregistrează datorii uriaşe de peste 40 de milioane de lei, are conturile blocate, abonaţi din ce în ce mai puţini şi nu are resursele financiare necesare nici măcar pentru plata facturilor la gaz.
În cazul intrării RAGCL în insolventa efectele ar fi benefice în favoarea tuturor: conducerea ar fi preluată de un administrator special, conturile ar fi deblocate iar regia ar avea acces la banii necesari achitării facturilor şi salariilor şi activitatea RAGCL ar putea continua cel puţin o perioadă, pe baza unui plan de reorganizare. De asemenea, vor fi suspendate prescrierea restantelor de încasat de la populaţie şi acumularea de dobânzi, majorări şi penalităţi la datoriile uriaşe adunate până acum, peste 40 de milioane de lei.
De cealaltă parte administraţia locală ar câştiga timp pentru pregătirea instituţiilor publice cu centrale proprii de căldură dar şi a celor câteva mii de familii rămase abonate la sistemul centralizat de încălzire.
Pe termen lung însă declanşarea insolventei ar putea duce la intrarea în faliment a regiei, dacă planul de reorganizare nu va reuşi. Şi actualii directori vor avea de pierdut: funcţiile, salariile şi privilegiile. Ei ar putea fi traşi la răspundere, în urma verificărilor care vor fi făcute în procedura de insolventa.

Menţionăm că cea mai păguboasa varianta de lucru, este cea de acum. Conducerea regiei întârzie prezentarea planului de investiţii care să fie depus la Guvern, pentru o cerere de finanţare, evita asumarea şi demararea procedurii de insolventa şi crează un orizont de aşteptare nerealist, în timp ce penalităţile şi pierderile financiare cresc cu milioane de lei pe an.
De cealaltă parte politicienii ezită să îşi asume responsabilitatea luării unei decizii concrete, în timp ce grădiniţele, şcolile şi mii păşcănenii risca să rămână fără căldură şi apă caldă, chiar în pragul acestei ierni.
Conform legii, insolventa este prezumata după 30 de zile de la scadenţă facturilor neachitate dar este iminentă atunci când se dovedeşte că cel în cauză nu are fondurile disponibile necesare platii datoriilor, situaţie în care RAGCL Paşcani se afla de ani de zile.

Recomandări