Soții nu ar trebui să poată divorța doar în baza unui acord de mediere, consideră Avocatul Poporului. Din cauză că divorțul este o acțiune personală, acesta nu poate face obiectul medierii și, astfel, soții nu ar putea să ceară unei instanțe să ia act de un asemenea acord. În acest context, Avocatul Poporului a cerut Înaltei Curți să pronunțe un recurs în interesul legii (RIL), prin care să consacre această interpretare, din cauză că opinia instanțelor este împărțită: unele consideră că se poate divorța în baza unui acord de mediere, altele că nu.
Avocatul Poporului îi cere ICCJ pronunțarea unui RIL care să confirme opinia primului referitoare la faptul că divorțul dintre soți nu poate fi constatat de către instanță, în baza unui acord de mediere. Astfel, soții nu ar putea să meargă în fața unui mediator, să se înțeleagă cu privire la divorț și, apoi, doar să ceară instanței să încuviințeze acordul de mediere referitor la desfacerea căsătoriei.
Atenție! Doar divorțul, în sine, nu poate fi făcut prin mediere. În schimb, există elemente anexe divorțului care pot face obiectul unui acord de mediere. De exemplu, soții pot să se înțeleagă cu privire la forma divorțului (culpă comună sau personală) sau pot să stabilească unele aspecte ce privesc chestiuni accesorii (de exemplu, numele soților, după divorț), atât timp cât este respectat interesul superior al copilului.