Legalizarea si impozitarea bacsisului de la incepului lunii mai cu 16 % starneste controverse printre pascaneni. Majoritatea dintre ei considera ca banutii lasati de client sunt pentru a rasplati angajatul pentru modul in care a fost servit si nu ar trebui sa ajunga la stat.
Potrivit legii, bacsisul va fi trecut separat pe un bon si va fi inmanat clientului alaturi de cel pe care sunt produsele cumparate. Fie ca esti coafeza,manichiurista, ospatar, asistenta medicala sau curier, va trebui sa platesti statului o parte din ciubucul tau. Si taximetristii sunt inclusi in aceasta categorie.
Daca intr-o zi un taximetrist face 20 de lei ciubuc, el ar trebui sa dea statului 3.2 lei. Cei mai multi dintre ei, au salariu minim pe economie plus ce mai primesc din incasari, astfel ca orice banut in plus e binevenit.
Tot de la 1 mai, aproape toti angajatii vor trebui sa declare la inceputul programului de lucru cati bani au asupra lor. Iar daca cheltuie ceva in timpul zilei, trebuie sa treaca intr-un registru. In timpul unui control, daca refuza sa ofere aceste informatii, ei risca sa fie amendati cu 1.500 de lei.
Mentionam ca aceste reglementari au aparut dupa ce in ultima vreme, angajatii restaurantelor le spuneau inspectorilor ca banii gasiti in plus in unitate, erau de fapt ciubucuri. In acest fel, statul estimeaza sa stranga circa 70 de milioane de euro pe an.