2.4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 25, 2024

Bani şi timp pierdut. Unde sunt galeriile de sub Palatul Cantacuzino?

Vă aduceţi aminte discuţiile din spaţiul public privitor la presupusele galerii de sub Palatul Cantacuzino din Paşcani? Problema a făcut obiectul unor dezbateri politice pe plan local şi a ajuns în Parlamentul României prin intermediul senatorului, Dan Lungu, exact în perioada în care se semna contractul de finanţare pentru reabilitarea clădirii cu fonduri europene.

Parlamentarul USR a solicitat clasarea acestora şi includerea lor în patrimoniul naţional.
Pentru că ar fi pus în pericol lucrările şi clădirea palatului, în urma acestor intervenţii Primăria Paşcani a solicitat o cercetare arheologică. În bugetul proiectului a fost cuprinsă suma de peste 42 000 lei iar serviciul a fost scos la licitaţie.

În luna septembrie o echipă de specialişti de la Institutul de Arheologie Iaşi, acreditaţi de Ministerul Culturii a solicitat autorizaţie de la Primăria Paşcani pentru a face cercetări. Reprezentanţii administratiei locale au anunţat că până acum nu au fost găsite galerii subterane deşi zona a fost scanata cu aparatura laser.

Mai mult, în luna septembrie a.c. s-a emis și autorizație de cercetare arheologică, iar o echipă de la Institutul de Arheologie a venit la fața locului unde a scanat clădirea și zona cu aparatură laser, metodă precisă de măsurare și clasificare a obiectivelor de interes arheologic, nefiind găsite galerii subterane până în acest moment.
Lucrările își urmează cursul la Palatul Cantacuzino din Municipiul Pașcani anunţa reprezentanţii Primăriei. După ce în lună martie a.c. a fost semnat contractul de finanțare din fonduri europene, în acest moment au fost făcuți mai mulți pași pentru că locația să fie reabilitată și amenajată spre a fi cuprinsă în circuitul turistic național de obiective istorice ce pot fi vizitate.
Astfel, s-au încheiat contracte pentru audit, publicitate, consultanță, studii pentru arheologie, studii preliminare pentru materiale – lemn, piatră, cărămidă, iar acum proiectul se află în fază de evaluare a ofertelor primite pentru realizarea proiectelor tehnice.
Investiţia este estimată la peste 21 milioane de lei, din care 20 milioane lei fonduri europene nerambursabile iar de la bugetul local va fi achitata suma de de 1 milion lei, pentru cheltuieli neeligibile.
Conform proiectului va fi reabilitata clădirea palatului şi vor fi făcute lucrări de sistematizare pe terenul din împrejurimi în suprafaţa de 6920 mp. De asemenea vor fi amenajate două fântâni arteziene, un foişor, spaţii verzi şi alei pietonale precum şi o parcare pentru maşini.

Ca noutate palatalul va beneficia de un echipament care va permite utilizatorilor de telefoane inteligente să primească informaţii audio despre istoria clădirii şi a exponatelor. Palatul Cantacuzino va fi transformat în muzeu după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Termenul limită este de doi ani de la semnarea contractului adică în martie 2021.

Recomandări