0.2 C
Paşcani
miercuri, februarie 5, 2025

Blocaj administrativ la Hârlău. Primarul şi viceprimarul arestati la domiciliu pentru 30 de zile. În Consiliul Local a început bătălia politică

Situaţie fără precedent la Hârlău. Primarul şi viceprimarul oraşului au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru 24 de ore în urma percheziţiilor şi audierilor de ieri. În cursul zilei de astăzi ei au fost trimişi în fata judecătorilor de la Tribunalul Iaşi cu propunerea de arestare preventiva 30 de zile, dar magistratii au hotarat ca arestul sa fie la domiciliu.
În acest context legislativul din Hârlău s-a întrunit astăzi în şedinţa ordinară. Era convocata chiar de primar, pe ordinea de zi fiind şi un proiect pentru votarea noului viceprimar. Din cauza disensiunilor politice şedinţa nu a mai avut loc şi a fost amânată pentru ziua de marţi, săptămâna viitoare.
Consilierii opozitiei au cerut că şedinţa să fie amânată, chiar dacă au aprobat ordinea de zi. S-au ridicat şi au plecat din sala iar şedinţa a fost suspendata din lipsă de cvorum.
Secretarul Primăriei spune că în lipsa edilului si a viceprimarului activitatea administrativa este blocată pentru că nimeni nu poate să semneze actele.
Aşadar nu pot fi făcute plati iar salariaţii au început să scoată bani din buzunar pentru a se putea achita de sarcinile de serviciu.
Conform prevederilor legale atributiile primarului, într-o astfel de situaţie, trebuie preluate de viceprimar. Cum acesta a demisionat trebuie ales un alt viceprimar care mai apoi să se ocupe de conducerea administrativa a comunităţii. Nu pot fi organizate alegeri anticipate pentru că în acest an vor avea loc alegeri la termen. Florin Tapusa a demisionat doar din funcţia de viceprimar nu şi cea de consilier local.
Conform unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cernescu Constantin este cercetat pentru abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, în timp ce fostul Florin Tapusa este cercetat şi pentru afaceri incompatibile cu funcţia pe care a deţinut-o până acum câteva zile, când şi-a dat demisia.
Mai exact, în ordonanţa procurorilor se arata ca la data de 17 decembrie 2015 primarul oraşului ar fi dispus şi determinat un subaltern să facă un proces verbal de recepție al unei lucrări de extindere a reţelei de apă în Parcovaci, investiţie care nu ar fi fost finalizată. Pagubă estimată este de doar 2433 de lei şi a fost achitata din banii Primăriei.
Mai mult fostul viceprimar ar fi deţinut şi funcţia de administrator la o firmă şi s-a implicat în conducerea ei, negociind şi încheind contracte, în acesta perioadă
De asemenea inculpatul Florin Țăpușă ar fi cerut unui poliţist local să scutească de la plata unei taxe de drum un şofer care conducea o maşină cu lemne.
În acelaşi dosar a fost reţinut şi şeful Ocolului Silvic din localitate, Ioan Amăriei, pentru că ar fi pretins şi obţinut mită de la o societate in schimbul unor contracte de lucrări pe raza ocolului.

Recomandări