Despre contraperformanțele sănătății din România sau ceea ce uită să spună domnul Iohannis și Guvernul său
Ultimul Raport al Comisiei Europene- Health at a Glance: Europe 2020- arată că România are cea mai mică rată de utilizare a tehnologiilor imagistice ( RMN, CT și PET). De 5,4 ori mai mică decât media Uniunii Europene. Mai precis, 38 de CT-uri, RMN-uri și PET-uri la o mie de locuitori. Comparativ cu 204 astfel de investigații ce sunt realizate la o mie de cetățeni europeni. Iar dacă, în Uniunea Europeană, se folosesc în medie 67 de investigații RMN raportat la o mie de locuitori, țara noastră folosește cel mai rar acest tip de investigații. Efectele? Le vedem și le resimțim cu toții în această perioadă de pandemie unde este cu atât mai multă nevoie de aceste tehnologii!
Ca parlamentar de Iași, am făcut și continui să fac toate demersurile pentru ca bugetul Sănătății să crească și să fie unul care să reflecte la modul real nevoile și necesitățile domeniului sănătății față de care nimeni și nimic nu trebuie să facă rabat!
Și iată numai câteva motive pentru care, odată cu noul Buget de Stat pe anul 2021, sănătatea românească trebuie să primească urgent banii de care are nevoie pentru a deveni cu adevărat funcțională și eficientă:
– avem una dintre cele mai reduse speranțe de viață la naștere
– avem cea mai mare rată a mortalității infantile
– avem cea mai mare rată deceselor din cauze tratabile
– avem cele mai mici șanse de supraviețuire la cancere
– avem rate mici de supraviețuire la diverse boli
– avem cea mai mare pondere a deceselor evitabile
– avem una dintre cele mai mari rate în ceea ce privește zilele de spitalizare
– avem unul dintre cel mai redus număr de medici și asistenți medicali
– avem cele mai mici alocări de la buget sau ale gospodăriilor din cadrul Uniunii Europene pentru sănătate
Senator PSD de Iași,
Vasile Toma