C.P. Declaraţia mea de astăzi se intitulează: USL – unitate, solidaritate, libertate. Am votat în 2012 la alegerile parlamentare pentru o Românie mai bună, mai prosperă. De ce s-a creat USL-ul? Pentru că românii aveau nevoie de o forţă politică care să reprezinte deopotrivă interesele tuturor. Pentru că situaţia în care se afla România era problematică. Pentru că Guvernele Boc şi PDL-ul gestionau banul public după voia lor. Pentru că România avea nevoie de o formaţiune puternică care să o scoată din criză. USL a reuşit să arate că este forţa politică de care România şi românii au nevoie. Atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare.
În ultima săptămână toată atenţia opiniei publice s-a concentrat pe propunerile făcute de Victor Ponta pentru şefia Parchetului General şi a DNA. Nu mi-am propus să vorbesc despre Tiberiu Niţu şi nici despre Laura Codruţa Kövesi. Poate că am multe de comentat în dreptul fiecărei persoane în parte, aşa cum au foarte mulţi colegi ai mei. Nu mi-am propus nici să desluşesc vreo motivaţie anume pentru care cele două persoane au fost propuse, aşa cum s-au chinuit să arate până acum unii comentatori politici. Mi-am propus în schimb să vorbesc despre cele trei noţiuni care trebuie să conducă şi de acum înainte USL-ul: unitatea, solidaritatea, libertatea.
Unitatea a fost cea care i-a însufleţit întotdeauna, de-a lungul istoriei pe români. De multe ori cuvântul „România” s-a confundat cu cuvântul „unitate”. Din acelaşi motiv PSD, PNL şi PC au ales să meargă împreună la alegerile parlamentare, să le câştige, să-şi asume un program comun de guvernare.
Solidaritatea – reprezintă cel de-al doilea principiu care ghidează USL. Am înţeles că împreună, în mod solidar, putem rezolva problemele românilor. Aşa am decis şi revenirea salariilor la normal şi mărirea pensiilor şi scoaterea firmelor din faliment. PSD, PNL şi PC şi-au asumat programul comun de guvernare în mod solidar.
Libertatea – cel de-al treilea principiu, reprezintă pentru noi toţi cel mai bun context de supravieţuire a democraţiei câştigate în decembrie 1989. Sub auspiciile libertăţii PSD, PNL şi PC şi-au exprimat nemulţumirea faţă de politica austeră a Guvernelor Boc. Parlamentul a reuşit, printr-o moţiune de cenzură, să modifice traiectoria greşită pe care se afla România şi a fost numit un alt Guvern, condus de preşedintele PSD Victor Ponta. În mod solidar şi liber, PSD, PNL şi PC au sprijin şi sprijină Guvernul Ponta.
Am făcut această pledoarie dintr-un singur motiv. PSD nu este singur la guvernare. Doar cu ajutorul PNL şi PC poate duce la bun sfârşit programul de guvernare. Toate cele trei formaţiuni politice trebuie să lucreze unitar şi să comunice. Inclusiv nemulţumirile! Sunt de înţeles, în acest context, nemulţumirile exprimate de diverşi lideri politici în legătură cu propunerile avansate de Victor Ponta.
Ce nu s-a înţeles? În primul rând, nu cred că s-a înţeles faptul că nu aceste numiri preocupă în mare măsură populaţia României. Da, preocupă! Dar, subliniez, nu în mare măsură! Prin aceste numiri USL dovedeşte că nu numeşte politic persoane în fruntea instituţiilor.
Pledez pentru discuţii constructive şi pentru evitarea scandalurilor. Odată ce PSD, PNL şi PC s-au angajat pe drumul scoaterii României din criză, odată ce ne-am asumat un rol hotărâtor pentru toţi românii, nu văd de ce ar trebui să găsim argumente pentru contradicţii inventate.
Sunt unii colegi care afirmă că premierul ar fi făcut un troc cu preşedintele Băsescu în ceea ce priveşte numirea pentru şefia DNA. Şi unii comentatori politici cred asta. Dar, când afirmi ceva, trebuie să argumentezi şi e necesar să aduci dovezi. Victor Ponta nu a făcut niciun troc cu nimeni! Trebuie înţeles acest lucru. Care sunt, de fapt, nemulţumirile? Trebuiau numiţi politicieni în Ministerul Public? În niciun caz! Avem nevoie de oameni apolitici în Ministerul Public! Mai degrabă, haideţi să vedem cum se descurcă oamenii propuşi şi apoi putem comenta. Dacă nu suntem mulţumiţi, atunci da, avem dreptul să căutăm nod în papură. Un alt argument este următorul: ne trebuie oameni care să rezolve problemele justiţiei din România, inclusiv să aibă o imagine favorabilă în străinătate. Suntem într-un moment în care inclusiv problemele din justiţie, faptul că nu am intrat în Schengen şi că încă mai avem MCV-ul în coastă, cum se spune, sunt probleme pe care personalul din Ministerul Public trebuie să le rezolve.
Eu nu m-aş grăbi să comentez propunerile. M-aş grăbi să văd ce anume trebuie să facem pentru România şi pentru români. Acesta ar fi sfatul meu inclusiv pentru colegii care sunt nemulţumiţi. Şi, mai am un principiu pe care noi, USL ar trebui să-l punem în aplicare: „rufele murdare se spală în familie”, nu în public.