1.2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 25, 2024

Ca la Plevna: Lupte politice la baionetă între liberali şi userişti în comuna ieşeană Mirceşti

Din 13 consilieri locali ai comunei, 6 sunt la PNL, 6 la USR PLUS, iar al 13-lea la PSD. Primarul este de la USR PLUS şi are o opoziţie furibundă din partea PNL care se aliază cu unicul consilier PSD. S-a lăsat cu plângeri penale, reclamaţii la Prefectură, ITM ori la la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Bătălia crâncenă pe care o vedem în aceste zile la Bucureşti se regăseşte la o scară mult mai mică în câteva comune ieşene. După municipiul Iaşi, Rediu este probabil cel mai vizibil teatru de război, dar tensiunile sunt mai mari în celălalt capăt al judeţului, la Mirceşti.

Locuitorii celor două sate ale comunei Mirceşti au venit conştiincioşi la vot cu un an în urmă, în proporţie cu doar un procent mai mare decât prezenţa la nivel naţional (46 la sută). Cei mai mulţi au votat cu PNL şi cu USR PLUS, astfel că cele două formaţiuni au câte şase consilieri locali. Un consilier PSD a completat echipa şi, ca urmare, a fost ales viceprimar.

Dacă, pentru Consiliul Local, liberalii au luat ceva mai multe voturi decât USR PLUS – fără ca asta să se transforme într-un număr mai mare de mandate, candidatul alianţei la fotoliul de primar a luat cele mai multe voturi (47,3 la sută) – iar asta a fost esenţial pentru instalarea lui Leon Bălteanu (foto) în biroul nr. 1 din primărie.

Fostul primar, Petre Antăluţ, a obţinut cu 57 de voturi mai puţin (adică 624) şi este acum consilier.

De la acest scor strâns, care oferă o majoritate volatilă părţii care reuşeşte să şi-l atragă pe viceprimar, au început problemele.

Primăria Mirceşti ar putea fi prima din judeţ care amână plata salariilor angajaţilor din lipsă de fonduri. Actualul primar recunoaşte că sunt probleme cu banii. De exemplu, proiectul reabilitării şi dotării căminului cultural din Iugani este finalizat, dar mai e nevoie de fonduri pentru conectarea la utilităţi.

Au fost bani, dar avem un credit de 800 de mii de euro la bănci şi a trebuit plătită rata scadentă, ne-a explicat primarul Bălteanu.

Predecesorul lui reclamă şi el întârzierea realizării unor proiecte cu finanţare PNDL (înfiinţarea unei grădiniţe şi refacerea unui dispensar) şi a unora depuse la Compania Naţională de Investiţii (sală de sport, anexă socială, refacerea a 5 km de drum).

În schimb, obiectivele realizate prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale au mers şnur: terenuri de sport multifuncţionale, iluminat public cu LED şi acel cămin cultural încă de nefolosit.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări