1.4 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 28, 2024

Când fratele mai înstărit te umileşte si nu intelege ce a facut

Avem doi fraţi, despărţiţi de istorie şi o graniţă nedreaptă. Se întâlnesc după mult timp şi se învoiesc să se sprijine reciproc, să aibă proiecte comune. La un moment dat, unul dintre ei îi solicită celuilalt o mână de ajutor. Nu contează pentru ce, sau că discuţia are loc în preajma Crăciunului, în perioada cadourilor, acum când creştinii ne indeamna să fim mai buni.

Fratele mai înstărit refuza să îl ajute. Nu pentru că nu are cu ce, ci pentru că nu ar fi oportun! Are altceva mai bun sau mai important de făcut, cu banii respectivi! Iar răspunsul este spus în faţă, fără menajamente, cinic şi rece, în timp ce celălalt se pregătea, frăţeşte, să îi mulţumească.
Cam aşa s-a întâmplat astăzi în şedinţa legislativului local.

Exemplul de mai sus este pentru domnul Marius Pintilie – foto, cel care într-o recentă postare pe Facebook susţine că nu a înţeles nimic din frământările, emoţiile şi revolta celor din sală. Nici nu mă miră pentru că în ziua de astăzi a face bine este ceva anormal în timp ce ura, lipsa de empatie şi omenie, tupeul şi nesimţirea sunt virtuţile „noii lumi”, încurajate, culmea, de unii dintre cei care vor să preia puterea.
Aşadar domnul Pintilie, consilier local, degeaba, de aproape 8 ani de zile, după mârlănia de care a dat dovadă faţă de oaspeţii de la Ialoveni, se mira ce i-a apucat pe consilierii PSD, şi pe cei doi primari, din Paşcani şi Ialoveni, să se supere, să îl critice. El crede că a fost o scenetă regizată iar vorbele dure dar adevărate rostite în şedinţă, despre istorie, patriotism, ajutor, etc ar fi nişte prostii… Inteligent, nu? Dar uimirea, ruşinea şi revolta celor doi invitaţi de la Ialoveni sunt mărturia profundă că ceva chiar nu a fost în regulă.

Vorbele lui Marius Pintilie, mai mult decât cele ale criticilor, pentru că ele au provocat durere şi umilinţă!
Nu era nevoie de ele, liberalii puteau să nu voteze proiectul, aşa cum au anunţat, fără comentarii având în vedere contextul special – prezenţa oaspeţilor în sală. Dacă Pintilie nu ţinea neapărat să îşi justifice, acolo, poziţia pentru a câştiga simpatie în rândul electoratului anti –PSD, proiectul ar fi fost votat, imediat, fără ca Pascaniul să fie făcut de ruşine. Dar „somnul raţiunii naşte monştri” iar cuvintele grele se uită greu.

Iată ce a scris unul dintre liberalii autentici din Paşcani, Adrian Burac, fost membru PNL: “Ca principiu, atunci când foloseşti cuvântul ÎNFRĂŢIRE acesta are valoarea în onoarea pe care o acorzi ulterior celui cu care ai încheiat acordul. În ţările cu o civilizaţie consolidată aceste acorduri se menţin indiferent ce partid este efemer la conducere…”

Asta nu a înţeles Marius Pintilie & co, din dorinţa de a arăta cu degetul spre adversarul său politic, în încercare de a arăta, greşit, că banii păşcănenilor sunt risipiţi.

Pentru cei care nu cunosc subiectul: Municipiul Paşcani este înfrăţit cu oraşul Ialoveni. În baza unui protocol actualizat de curând şi aprobat de toţi consilierii, primarul a propus alocare a 10.000 euro fraţilor de peste Prut, contribuţie pentru realizarea unei investiţii de şapte ori mai costisitoare. Liberalii din opoziţie s-au opus vehement pe motiv că Pascaniul are numeroase probleme, mai importate, de rezolvat.

Marius Pintilie, consilierul care a pus stăpânire pe mai multe suprafeţe de teren din domeniul public, ilegal, fără licitaţie, fără contracte, fără să plătească, se face ca nu a înţeles nici sensul intervenţiei mele de astăzi în şedinţa Consiliului Local. Eu am solicitat primarului şi secretarului Primăriei să explice de ce recentul raport al Poliţiei Locale privitor la ocupările abuzive ale domeniului public este ţinut în sertar/nu a fost trimis consilierilor locali şi de ce nu au fost luate măsuri pentru intrarea în legalitate. L-am întrebat şi pe cel în cauză de ce nu face ceva pentru restabilirea legii, adică de ce nu eliberează terenurile care nu îi aparţin.
Liderul opoziţiei, cel care vrea să fie ales în funcţia de primar, deşi nu respectă legea, joacă în continuare rolul victimei şi susţine că ar fi o campanie de denigrare la adresa sa. „Câinii latră, ursul trece…” a concluzionat cinic pe Facebook, fără pic de ruşine.

PS: Am observat ca Marius Pintilie nu îşi asumă funcţia de ales local. El nu pricepe că a fi consilier, chiar şi în opoziţie implica o serie de obligaţii faţă de autoritatea publică şi cetăţenii pe care îi reprezinţi. Între el şi ceilalţi, sunt în opinia lui, diferenţe majore: cei de la putere trebuie să munceasca şi să răspundă pentru neajunsurile exercitiului administrativ, pe motiv că au voturile necesare pentru a lua decizii, în timp ce consilierii din opoziţie, mai ales el, sunt un fel de constatatori, care trebuie să aibă libertatea de a spune orice, de a face politica şi un fel de administraţie, mai mult în interesul propriu, şi atât. În realitate/în normalitate, toţi aleşii locali, de la putere sau din opoziţie ar trebui să servească interesul public.

Iată un exemplu: Liderul PNL Paşcani este supărat că execuţia bugetară la sfârşitul acestui an este, din nou, pe plus. Nu pe minus! „Ai impresia că ai câştigat la loto, că eşti în Elveţia… Eu nici nu mă mai uit la ce spune domnul Zanet – administratorul public. Degeaba îmi prezintă cifrele dacă ies în stradă şi văd mizerie…” Cam aşa se gandeste cel care vrea să conducă oraşul! În viaţa reală, cifrele, nu mint şi nici nu au fost contestate!

Vorbim de veniturile şi cheltuielile din acest an, un document extrem de important pentru orice administrator responsabil. De exemplu, la sfârşit de mandat, fostul liberal Grigore Craciunescu a lăsat datorii neachitate de peste 40 de milioane de lei, instituţiilor subordonate şi la furnizori. Dacă execuţiile bugetare erau luate în serios, nu se ajungea aici. Una dintre victime a fost regia locală de termoficare. Gaura a fost acoperită în ani de zile, de următorii care au venit la conducerea oraşului.

Acum, an de an, situaţia financiară a oraşului este în echilibru, chiar cu excedent, dar realitatea de azi nu convine celor din opoziţie.

Evident că sunt foarte multe lucruri de rezolvat, că sunt nemulţumiri, că ne-am pierdut răbdarea aşteptând, dar asta nu justifică minciună, populismul şi demagogia.

Recomandări