-0.7 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Când scăpăm de căldură şi vom avea parte de ploi. Prognoza meteo pe două săptămâni

Vremea va continua să fie caldă în următoarele trei zile la nivel naţional, dar din 21-22 august şi în special la începutul săptămânii viitoare se vor semnala ploi pe arii din ce în ce mai extinse, mai ales în zona Banatului, Crişanei, Transilvaniei, Maramureşului şi Munteniei, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 19 august – 1 septembrie 2013, informează agerpres.ro.

În zona Banatului, primele două zile vor fi caracterizate de o vreme mult mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, local caniculară în zona de câmpie a regiunii, iar mediile temperaturilor maxime vor fi de aproximativ 34 de grade Celsius. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu patru grade Celsius, apropiindu-se de normele climatologice ale ultimei decade a lunii august. Până la începutul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză, regimul termic va fi staţionar, la medii în jurul a 30 de grade, iar spre sfârşitul lunii există tendinţa ca valorile diurne să mai scadă, în medie, cu două grade Celsius. Minimele termice vor scădea uşor şi treptat pe tot parcursul intervalului, de la medii de 17-18 grade spre 14-15 grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată creşte după data de 21 august, însă acestea vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii relativ restrânse, cu excepţia zilei de 27 august, când se pot semnala pe arii mai extinse.

Pentru regiunea Crişanei, maximele termice vor marca o scădere de la valori medii situate în jurul a 33 de grade în primele primele două zile, la aproximativ 30 de grade Celsius, pe 21 august. Până la sfârşitul lunii, temperaturile diurne vor scădea uşor şi treptat, în medie cu trei grade. Temperaturile minime vor marca o scădere uşoară de-a lungul celor două săptămâni de prognoză încadrându-se în medie între 17 grade, în primele zile, şi 14 grade, în jurul datei de 1 septembrie. Ploile, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala începând din data de 21 august pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar pe arii mai extinse şi, posibil, mai importante cantitativ vor fi în ziua de 27 august.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, atât regimul termic mediu diurn, cât şi cel nocturn, vor avea o tendinţa de scădere uşoară şi treptată pe tot parcursul intervalului de prognoză. Astfel, temperaturile maxime, de aproximativ 30 de grade în primele două zile, vor ajunge până la medii de 24-25 de grade, în perioada 30 august – 1 septembrie. Minimele temice se vor încadra între 14 grade, în nopţile de 19 şi 20 august şi 11 grade Celsius, în jurul datei de 1 septembrie. Ploile vor fi prezente aproape zilnic după 22 august, dar probabilitatea pentru averse mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse va fi mai mare în ziua de 27 august şi, din nou, între 30 august şi 1 septembrie.

În zona Maramureşului, temperaturile maxime vor scădea uşor după primele două zile şi vor ajunge, în ziua de 23 august, la o medie de aproximativ 28 de grade Celsius, după care se vor menţine în jurul acestei valori până în data de 26 august. Va urma o nouă scădere, care va aduce valorile diurne până la medii de 25-26 de grade Celsius, în perioada 29 august – 1 septembrie. Minimele termice vor avea aceeaşi tendinţa de scădere, cu aproximativ trei grade, pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, pornind de la valori în jurul a 15 grade Celsius în primele trei zile. Ploile de scurtă durată îşi vor face apariţia începând cu data de 21 august, dar pe arii mai extinse şi, posibil, mai importante cantitativ, vor fi în zilele de 25, 27 şi 30 august.

În Moldova, maximele termice vor marca o scădere treptată, de la valori medii în jurul a 30 de grade Celsius în primele zile, până spre 26 de grade Celsius, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză. Valorile termice nocturne se vor menţine relativ staţionare în jurul unei medii de 16 grade Celsius în prima săptămână, apoi vor marca o scădere cu aproximativ două grade. Ploile vor fi prezente sporadic, mai ales în a doua jumătate a perioadei de prognoză.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, până pe 27 august temperaturile maxime se vor situa în jurul unei valori medii de 30 de grade Celsius, apoi vor scădea uşor, spre 27 de grade Celsius la sfârşitul intervalului de prognoză. Minimele termice vor avea o evoluţie similară, respectiv staţionare în jurul unei medii de 19 grade Celsius, şi în scădere treptată, începând cu data de 28 august, până la 17 grade Celsius pe 1 septembrie. Probabilitatea de ploaie va fi destul de redusă pe toată durata intervalului de prognoză.

În zona Munteniei, vremea va rămâne călduroasă până pe 27 august, temperaturile maxime menţinându-se în această perioadă în jurul unei medii de 32 de grade Celsius. Apoi, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, la aproximativ 28 de grade Celsius, în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative în următoarele două săptămâni şi se vor situa, în medie, între 17 şi 14 grade Celsius. Probabilitatea pentru averse va fi redusă în prima săptămână, dar va creşte în jurul datei de 27 august, când ploi slabe, de scurtă durată, îşi vor face apariţia pe arii restrânse.

În Oltenia, temperaturile maxime, ce se vor situa în jurul unei medii de 32 de grade Celsius în primele două zile ale săptămânii, vor marca o scădere spre 30 de grade Celsius în data de 22 august, valoare în jurul căreia se vor menţine până în ziua de 27 august. Ulterior, acestea vor mai scădea puţin până în ultimele zile ale intervalului de prognoză, când se vor înregistra, la nivelul regiunii, 28 de grade Celsius, în medie. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 17 grade în primele nopţi, pentru ca, până la sfârşitul lunii august, să scadă, în medie, cu două grade Celsius. Ploi izolate, de scurtă durată şi slabe cantitativ, se vor semnala cel mai probabil după data de 23 august, cu excepţia zilei de 27 august, când acestea îşi vor face apariţia pe arii ceva mai extinse.

La munte, temperaturile diurne se vor situa, în primele două zile, în jurul unei medii de 21 de grade, apoi vor scădea uşor spre 18 grade Celsius, valoare la care se vor menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Temperaturile minime vor avea o tendinţă de scădere, de la medii de 12 grade, în primele nopţi, spre aproximativ 9 grade, la sfârşitul lunii august. Probabilitatea de apariţie a averselor, însoţite de descărcări electrice, va creşte după data de 21 august şi se va menţine până la sfârşitul intervalului.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 19 august – 1 septembrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

Jurnalul.ro

Recomandări