„Este o analiză pe care o facem acum pentru anul 2016“, spune şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ce noutăţi ar mai putea aduce noul an?
Cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu şi în cazul prezentării asiguraţilor în regim de urgenţă în spitale. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat la începutul anului că analizează posibilitatea validării serviciilor medicale cu cardul de sănătate inclusiv în cazul urgenţelor, cu excepţia pacienţilor care ajung în spital în comă sau în stare foarte gravă.
„Nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adică la urgenţa majoră de cod roşu. Vorbim de acele urgenţe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă. După ce pacientul a fost tratat şi urmează să fie externat, la plecarea din spital va fi utilizat cardul, astfel încât, dacă omului i-a fost rău şi nu s-a mai gândit la cardul de sănătate, luându-şi cu el doar buletinul, pentru că fără un act de identitate nu poate fi internat, la externare, cineva să-i poată aduce cardul la spital şi să fie validat serviciul. Este o analiză pe care o facem acum pentru anul 2016“, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
Noutăţi în folosirea cardului de sănătate ar putea apărea şi în legătură cu categoriile de vârstă pentru care sunt eliberate. În toamnă, fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, preciza că proiectul cardului de sănătate va fi extins şi va cuprinde inclusiv asiguraţii cu vârstele mai mici de 18 ani. În prezent, cardul de sănătate se adresează doar asiguraţilor adulţi care nu pot beneficia de îngrijiri medicale sau de reţete eliberate de farmacii fără să prezinte documentul medical.