Ce mâncăm ca să nu suferim de foame și să rămânem prieteni cu acul cântarului? Ei bine ouă, salată și pufuleți.
Ce să mâncăm când ne este foame fără să punem în pericol silueta? Alimente cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii. Senzația de sațietate apare la două categorii de nutrienți: fibrele, care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de metabolizat.
Oul fiert este produsul cu cea mai mare putere sațiogenă și are doar 80 de calorii.
Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore, iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci ajută la slăbit. Peștele intră tot la categoria proteine care satură bine. În plus are efect antiinflamator produs de acizii grași omega-3.
Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii.
Pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. Conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.