Creșterea punctului de amendă vine în contextul în care salariul minim brut în plată a fost majorat de la 1 ianuarie, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar. Punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară, potrivit legii, iar Guvernul nu a plafonat valoare punctului de amendă în 2025.
Concret, persoanele care conduc un autoturism cu Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată riscă să fie sancționate cu două contravenții rutiere și să primească o amendă semnificativă.
Amenda pentru circulație cu ITP expirat Conducerea unui autoturism fără ITP valabil se sancționează cu o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte de penalizare. Având în vedere creșterea valorii punctului de amendă, șoferii în această situație vor plăti între 1.822,5 lei și 4.050 de lei.
De asemenea, utilizarea unui vehicul cu înmatricularea suspendată este pedepsită cu o sancțiune de 20 de puncte de amendă, echivalentă cu 4.050 de lei. Astfel, cele două amenzi aplicate pentru aceste încălcări pot ajunge la un total de 8.100 de lei. Certificatul de înmatriculare va fi reținut Conducătorii auto care circulă cu un autoturism fără ITP valabil vor avea certificatul de înmatriculare reținut.
Pentru a-l recupera, aceștia sunt obligați să efectueze Inspecția Tehnică Periodică. Cât a crescut punctul de amendă în 2025 Salariul minim brut a crescut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei începând cu 1 ianuarie 2025, ceea ce a dus la majorarea punctului de amendă de la 165 de lei la 202,5 lei.
Citeşte întreaga ştire pe Libertatea: Cât plătești pentru ITP expirat în 2025, după ce Guvernul a eliminat plafonarea punctului de amendă