miercuri, aprilie 30, 2025
12.7 C
Paşcani
Login

Ce crede ARSACIS despre inititiva de a fi facut un nou serviciu de apa la Pascani: Contravine principiilor europene. Consilierii doresc un operator care sa raspunda la comenzile oamenilor politici

In lipsa unor raspunsuri concrete din partea initiatorilor referendumului anti – investitii, BIT TV Pascani a solicitat puncte de vedere de la institutiile statului care gestioneaa si reglementeaza serviciile de apa si canalizare. Publicam un prim raspuns , din partea asociatiei judetene ARSACIS.

„Inițiativă consilierilor de a înființa un serviciu de apă și canalizare este nejustificată din simplul motiv ca acest serviciu există în municipiul Pașcani. În momentul de față acest serviciu este gestionat de SC APAVITAL SA, prin delegare în baza hotărârilor Consiliului local Pașcani 72/2014 și 88/2015. Ceea ce doresc consilierii în cauza este înființarea unui operator local al serviciului care să răspundă la comenzile oamenilor politici în același mod în care răspundea vechiul operator, SC PSA SA. Facem precizarea că, în conformitate cu Contractul de delegare al serviciului la care și municipiul Pașcani este parte ca membru al ARSACIS, prevede că
„asociația exercită un control asupra operatorului similar cu controlul pe care fiecare UAT membru l-ar exercita dacă serviciul ar fi în subordinea sa”. Deci, municipiul Pașcani are și structurile și prevederile legale sa-si gestioneze serviciul de apă și canalizare în mod eficient, însă nu prin telefoane date directorilor de la operator , ci prin intermediul unor structuri democratice: Consiliul director sau AGA ARSACIS. În plus, apartenența la ARSACIS și faptul ca gestiunea serviciului de apă și canalizare este delegată operatorului SC APAVITAL SA au drept consecință și includerea municipiului Pașcani în Programul Operațional de Investiții Majore ( POIM ) 2016-2020, care reprezintă un volum de investiții în infrastructură de apă și canalizare pentru municipiul Pașcani de peste 13 milioane euro.
Revenind la întrebare, inițiativă consilierilor este justificată politic, dar total hazardata din punct de vedere economic și mai ales social. În primul rind, ieșind din ARSACIS și de nuntind Contractul de delegare, municipiul Pașcani ar ieși din POIM și ar pierde investițiile de cca 13 milioane euro. Costurile înființării unui nou operator ( sau ale reactivării PSA ) ar reprezenta o povară greu de suportat de municipalitate. Aceste costuri se vor rasfringe obligatoriu asupra utilizatorilor ( un tarif mai mic decit cel actual, care este susținut de numărul mare de consumatori deserviți de SC APAVITAL SA, ar fi un tarif nerealist, populist, care ar trebui completat din bugetul local; pe lingă completarea tarifului, bugetul local ar trebui să suporte în totalitate și rambursarea creditului BEI ). Cei care promovează această inițiativă vor trebui să aibă răspunsuri la aceste subiecte.
În ceea ce privește procedură de ieșire din asociație, primul pas ar fi promovarea unor hotărâri de Consiliu local de ieșire din ARSACIS și de denunțare a Contractului de delegare. Aceste hotărâri vor trebui notificate tuturor membrilor asociați. Fiecare membru asociat va trebui să promoveze în Consiliul local propriu hotărâri prin care să acorde reprezentantului sau în AGA ARSACIS mandat expres privind poziția sa în ceea ce privește solicitarea municipiului Pașcani.După ce toți membrii asociați vor emite aceste hotarari, AGA ARSACIS va vota în ședință ordinara solicitarea municipiului Pașcani de retragere din asociație. Retragerea efectivă a operatorului SC APAVITAL SA din Pașcani se va face după ce se vor fi stabilit prin expertiză datoriile pe care fiecare din părți le are de dat sau de încasat.
Inițiativa grupului de consilieri, asemenea tentativei societății civile din 2014, contravin flagrant principiilor promovate de instituțiile europene de dezvoltare regionala. Atît Ministerul mediului ( care gestionează programele de dezvoltare sectoriala ) cit și Ministerul fondurilor europene și Ministerul dezvoltării au recomandat cu insistență evitarea unor asemenea inițiative care nu servesc în nici un fel interesele utilizatorilor. Dacă tot se dorește organizarea unui referendum privind serviciul de apă și canalizare, consultarea populației ar trebui să se faca cu referire la calitatea acestuia și cu ceea ce ar trebui îmbunătățit în activitatea operatorului. Renunțarea la operatorul SC APAVITAL SA este o măsură pe care municipiul Pașcani nu si-o poate permite în acest moment.”

Paul Benesch
Director executiv

Recomandări