Cele mai cosmopolite comune din Iaşi sunt Miroslava, Valea Lupului şi Ciurea. Potrivit datelor de la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din 2021, din 20 cele mai frecvent vorbite limbi în România (ca limbă maternă), în afară de limba română, în Miroslava se vorbeau cel puţin opt, în Valea Lupului şapte, iar în Ciurea cel puţin şase.
Mai multe decât în Municipiul Paşcani (unde au fost localnici care au declarat 5 alte limbi materne decât româna) şi oraşele Hârlău (2), Târgu Frumos (3) sau Podu Iloaiei (1).
7.000 de ieşeni din municipiu cu altă limbă maternă decât româna
În Judeţul Iaşi, dintr-o populaţie rezidentă de 760.774 de persoane, în datele recensământului nu există informaţii referitoare la limba maternă în cazul a 134.895 de locuitori (17,7% din total). Dintre cei care şi-au declarat limba maternă, în 99% din cazuri e vorba de limba română şi 1% (7.088) sunt cetăţeni care au o altă limbă maternă.
În judeţ, după limba română, limba romani e considerată de cei mai mulţi cetăţeni limba maternă (5.023), apoi limba rusă (800), italiana (179) şi ucraineana (112). Nu există niciun vorbitor de slovacă, iar limbile croată, rutenă şi cehă au fost marcate la totalul pe judeţ cu „*”, simbol folosit în statisticile recensământului pentru date confidenţiale.
În Municipiul Iaşi, dintr-o populaţie rezidentă de 271.692 persoane, 200.731 au declarat româna ca limbă maternă (73%), în timp ce pentru 25% din populaţie nu există informaţii disponibile referitoare la limba maternă, iar 455 de persoane au declarat că au o altă limbă maternă decât cele 20 cel mai frecvent întâlnite în România.
20% dintre cei care au altă limbă maternă decât româna, în municipiul Iaşi, au declarat că vorbesc limba romani, în timp ce următorul cel mai numeros grup e cel care are ca limbă maternă rusa. Limba idiş este totdată limba maternă în municipiul Iaşi pentru 23 de persoane, pe locul al zecelea după numărul celor care şi-au declarat o altă limbă decât româna ca fiind cea învăţată şi vorbită în familie.