Oficialii Protecţiei Copilului spun că cea mai gravă problemă actuală este lipsa crasă a specialiştilor din mediul rural. Un raport al DGASPC arată că, în 2017, aproape 700 de minori din judeţ au fost abuzaţi, din care 91 au fost abuzaţi sexual.
Abuzul în rândul copiilor, în judeţul Iaşi, este în scădere. O evidenţă a Protecţiei Copilului arată că, în 2017, în judeţ au fost abuzaţi mai puţini copii decât în 2016. Cu 449 de cazuri de abuzuri în care au fost implicaţi 698 de copii, datele se situează aproape la acelaşi nivel din 2014, când s-au înregistrat 404 cazuri, cu 681 de copii abuzaţi.
„Nu putem crede că situaţiile semnalate sunt toate cazurile de abuz înregistrate în judeţ. Putem spune însă că sunt cele mai grave. Sperăm că autorităţile locale îşi vor întări pârghiile cu care să identifice toate cazurile de copii aflaţi în situaţii de risc. Momentan, în toată ţara este o mare problemă prin lipsa de specialişti la nivelul autorităţilor locale. Personalul angajat în prezent se preocupă, în primul rând, de prestaţiile sociale şi apoi de cunoaşterea cazuisticii deosebite“, a arătat Niculina Karacsony, director adjunct la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).
20 de minori traficaţi
Un raport al DGASPC arată că, în 2017, aproape 700 de minori din judeţ au fost abuzaţi. 107 copii au fost abuzaţi fizic, 344 au fost neglijaţi, 91 au fost abuzaţi sexual, 74 au fost abuzaţi psihic, 20 de minori au fost victime ale traficului de persoane, 22 au fost nesupravegheaţi, opt au fost exploataţi prin muncă, patru copii au fost audiaţi de instanţă, 13 micuţi au fost abandonaţi şi alţi 15 au fost victime ale violenţei domestice.