Discutii interesante dar, deocamdata, fara nici un rezultat cu privire la intrarea municipiului Pascani in ARSACIS si cedarea societatii locale de apa si canal, operatorului APA VITAL Iasi.
Sedinta extraordinara de astazi a debutat cu acest subiect desi nu era inscris pe ordinea de zi. Din delegatia venita de la Iasi, special pentru a-i convinge pe consilieri pascaneni, a lipsit presedintele C J, Cristian Adomnitei, desi era anuntata si prezenta sa.
Reprezentantii ARSACIS si APA VITAL Iasi au prezentat argumentele pentru care Pascaniul ar trebui sa faca parte din aceasta asociatie. Este vorba despre investitii de cca 25 mil de euro care ar urma sa fie facute in Pascani si cele 5 suburbii precum si in satul Topile pentru realizarea sau extinderea retelelor de apa si canalizare.
Finantarea investitiilor va fi facuta in cea mai mare parte de Uniunea Europeana, Consiliul Judetean si cca 2% cofinantare de la bugetul local, in cadrul celei de-a doua etape a masterplanului de dezvoltare a judetului Iasi, conform standardelor europene.
In acest proiect mai sunt cuprinse si alte localitati , din asociatie facand parte 95 de orase si comune din cele 98 din judetul Iasi.
Reprezentantii asociatiei si cei de la APA Vital au atras atentia ca legislativul din Pascani ar trebui sa ia o decizie in maxim o luna de zile, masterplanul judetului urmand sa fie trimis, mai apoi, la Guvern. Ei au aratat ca Pascaniul a pierdut investitii de zeci de milioane de euro in anul 2008, atunci cand a inceput derularea primei etape a programului de dezvoltare a judetului, deoarece administratia de la acea vreme a refuzat aderarea la ARSACIS.
Argumentele iesenilor au fost primite cu scepticism de unii consilieri pascaneni. Pedelistul Ioan Ionita a admis ca Pascaniul are nevoie de astfel de investitii, dar nu cu orice pret. El a cerut garantii ca pretul la apa si canal nu va fi, din nou, majorat pe motiv ca pascanenii nu ar putea suporta un pret mai mare.
In replica, reprezentantii ARSACIS au spus ca pentru toate orasele si comunele din asociatie pretul la apa si canal este acelasi, cele de la Pascani urmand sa suporte o majorare cumulat de 1,3 lei si ca evolutia lor este controlata si impusa de U E.
Mai mult, unitatile administrative mai mari, printre care si Pascaniul, ar urma sa subventioneze, prin plata pretului unic pe asociatie , apa si canalizarea din comunele sarace si cu un consum redus.
In acelasi context, consilierul Vasile Haldan a atras atentia ca unele conditii de aderare la ARSACIS ar fi dezavantajoase pentru Pascani.
In replica, reprezentantii asociatiei au aratat ca nu vor fi facute disponibilizari si ca bunurile societatii de apa si canal vor ramane in proprietatea Primariei Pascani.
O decizie in acest sens ar urma sa fie luata dupa minivacanta de Paste, cel mai probabil in sedinta ordinara din luna mai. Primarul Dumitru Pantazi a aratat ca trebuie analizate foarte bine avantajele dar si dezavantajele celor 25 de milioane de euro pentru investitii la Pascani, vitale pentru extinderea retelelor de apa si canalizare, mai ales in suburbiii. El a mai spus ca a cerut celor de la APA VITAL ca in cazul in care Pascaniul ar adera la ARSACIS operatorul iesean sa preia si obligatia de rambursare a imprumutului BEI precum si cea de reabilitare a retelelor de aductiune si canalizare pe strazile care urmeaza sa fie asfaltate in aceasta vara prin programul PID.
Orizont.info