-1.7 C
Paşcani
luni, ianuarie 6, 2025

Ce putem face pentru a călători în siguranță cu avionul, în vremea pandemiei. Recomandările experților

Luând în considerare începutul sezonului estival, mulți oameni se gândesc cum vor călători în această vară. Fie că este vorba de avion, autobuz sau tren, două profesoare de la Universitatea din Arizona – una de Epidemiologie și Biostatistică și cealaltă de Științe ale Sănătății mediului înconjurător – prezintă, într-un articol publicat de CNN, ce implică călătoria pe vremea pandemiei și ceea ce ar trebui luat în considerare pentru a diminua riscurile.

Frica de zbor în pandemie

Principala îngrijorare privind zborul sau chiar călătoria cu autobuzul sau trenul este apropierea la mai puțin de 2 metri față de o persoană infectată, mai ales având în vedere că și persoanele asimptomatice pot transmite boala. Riscul de infectare corespunde direct cu doza de expunere, care este determinată de durata de timp în care are loc expunerea și cantitatea de stropi purtători de virus din aer.

O a două grijă este contactul cu suprafețele contaminate. Când o persoană infectată contaminează o cotieră împărțită, clanță de baie din aeroport, masa rabatabilă din fața scaunului sau alt obiect, virusul poate supraviețui timp de mai multe ore, deși se degradează în timp. Dacă atingi acea suprafață și apoi gura sau nasul, te expui la riscul de infectare.

Înainte să faci o rezervare, gândește-te bine

Deși nu există o cale prin care zborul cu avionul să fie 100% sigur, există modalități de a-l face mai sigur. Este important să te gândești la specificul fiecărei călătorii, ce anume implică.

O posibilă abordare când luăm o decizie este de a folosi ceea ce experții în sănătatea ocupațională numesc ierarhia controalelor. Această abordare face două lucruri. Se concentrează pe strategiile pentru controlul expunerii aproape de sursă și, în al doilea rând, diminuează cât de mult trebuie să te bazezi pe comportamentul individual uman pentru a controla expunerea. Este important să ne amintim că tu și cei din jur ați putea fi infectați.

Cea mai bună metodă de a controla expunerea este de a elimina hazardul. Având în vedere că nu putem elimina noul coronavirus, pune-ți întrebarea dacă poți elimina călătoriaGândește-te foarte bine dacă ești mai în vârstă sau ai probleme de sănătate preexistente, sau dacă vei vizita pe cineva în acea stare.

Dacă ești sănătos și cei pe care îi vizitezi sunt sănătoși, gândește-te la modul în care poți înlocui riscul. Poți să conduci? Asta ți-ar permite să ai mai mult control asupra expunerii, în mod special dacă distanța este mai scurtă ca o zi de călătorie.

citeste continuarea pe digi24

Recomandări