Daca nu are masa plina, romanul nu simte ca e sarbatoare. Iar de Paste, traditia pare sa fie cel mai mare dusman al siluetei. Cu atata friptura de miel, drob, pasca si cozonaci, toata lumea a avut o singura preocupare: sa manance.
Dar orice ospat aduce kilograme in plus. Cine vrea sa le dea jos, face sport si are doar salate in meniu. Cine a mai stat sa calculeze caloriile, cand friptura trona pe masa, sustinuta de feliile de drob si oua rosii, plus desertul delicios. Specialistii ne recomanda insa ca, de acum incolo, sa spunem „stop” mancarurilor grele. Unii s-au conformat deja si au dat o fuga la piata, dupa verdeturi.
Nutritionistii ne recomanda sa revenim la regimul normal treptat.
Nutritionist: „Trebuie sa excludem proteinele pe care le-am consumat excesiv, miel si preparate traditionale. Proteine trebuie sa existe, dar branza nesarata, urda, cas.”
Dealtfel, exista indicatii pentru fiecare categorie. Femeile ar trebui sa evite dulciurile si sa manance supe crema si ciorbe de legume.
Barbatii, in schimb, trebuie sa evite alcoolul si alimentele condimentate. Pot inlocui mielul cu carnea de curcan sau peste si sa strecoare cateva legume in meniu.
Exista recomandari si pentru copii, care nu ar trebui sa bea sucuri si bauturi carbogazoase.
Sa nu uitam insa, cat de important este sa facem sport, daca vrem sa revenim la forma initiala. Nutritionistii spun ca in medie romanii pun pe ei de sarbatori cam un kilogram. Si daca am face un exercitiu de imaginatie si ne-am sui cu totii pe un cantar am constata ca populatia Romaniei s-a ingrasat in doar cateva zile,cu aproximativ 20 de milioane de kilograme. Asa ca nu ar strica sa facem putina miscare.
Nutritionistii spun ca fiecare kilogram acumulat de sarbatori trebuie dat jos treptat. In nici un caz nu trebuie sa ne infometam.
Sursa Stirile Pro TV