1.8 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Ce trebuie sa stii inainte de a pleca iarna cu masina la drum!

 

Toti cei care pleaca la drum pe timp de iarna ar trebui sa ia in calcul posibilitatea de a petrece neplanuit o noapte, inzapeziti. Meteorologii anunta in continuare vreme rea pentru zona Iasului, iar autoritatile locale le transmit cetatenilor , prin orice mijloc posibil, sa nu plece la drum. In cazul in care nu aveti, totusi, de ales, incercati sa tineti cont de cateva sfaturi care va pot salva viata.

Reporterii Buna Ziua Iasi au stat de vorba cu angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) si cu politistii rutieri, si au aflat masurile esentiale care trebuie luate inainte de a pleca la drum. In primul si primul rand, calatoriti ziua si anuntati apropiatii despre traseul pe care il veti folosi.

„Fiti pregatit pentru a rezista în amplasamentul unde locuiti, pregatiti rezerva de alimente, medicamente, apa si combustibil si asigurati-va mijloace si posibilitati diferite pentru încalzit si preparat hrana. Este important si sa pregatiti mijloace de iluminat independente de reteaua electrica, dar si sa pastrati la îndemâna uneltele pentru degajarea zapezii sau a ghetii”, a explicat Silvia Spiridon, purtator de cuvant al ISU Iasi.

Autoritatile mai recomanda ca in cazul in care plecati la drum in aceste zile sa va luati imbracaminte groasa, caciula, manusi, dar si o patura pe care sa o tineti in masina. „Daca sunteti prinsi între nameti sunati la numarul de urgenta 112. Pâna sosesc ajutoarele stati în autoturism, încalziti masina pornind motorul timp de 10 minute pe ora, hidratati-va si hraniti-va. Asigurati-va, pe cât posibil, ca teava de evacuare de la toba de esapament nu e obstructionataa de zapada pentru a evita o posibila intoxicare cu monoxid de carbon”, a adaugat Spiridon.

Politia Rutiera a trimis oameni in strada tocmai pentru a le da soferilor cateva sfaturi in ceea ce priveste deplasarea cu autoturismul pe timp de iarna. „Asigurati-va ca aveti suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje sa nu suferiti din cauza frigului si, totodata, sa puteti continua drumul dupa deblocare. Verificati instalatia de iluminare-semnalizare, nivelul uleiului, antigelului, lichidului de parbriz, precum si instalatia de climatizare. Curatati în permanenta farurile si blocurile de semnalizare. Circulati cu o viteza care sa nu depaseasca 30 Km/h, în localitati, sau 50 Km/h în afara lor când partea carosabila este acoperita cu polei sau gheata”, sunt principalele recomandari ale Politiei Rutiere.

Specialistii mai spun ca este bine ca soferii sa evite sa actioneze brusc sistemul de franare, deoarece autovehicolul poate derapa. In plus, atunci cand circulati pe un carosabil alunecos, este bine sa folositi cu precadere frana de motor. „Nu în ultimul rând, conducatorii auto începatori sa evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii în evenimente rutiere nedorite. Acestia, daca vor opta pentru plecarea la drum, trebuie sa respecte cu strictete prevederile legale pentru conducatori auto cu mai putin de un an practica, a caror viteza maxima admisa în afara localitatilor trebuie sa fie cu 20 km/h mai mica”, au mai spus reprezentantii Biroului Rutier Iasi. sursa bzi.ro

Recomandări