Timp de 19 de ani, la Tăbăra școlară Muncel din județul Iași, în luna iulie, s-a desfășurat anual Concursul național “Proiecte de mediu”, organizat de Ministerul Educaţiei Naționale și Inspectoratul Școlar Județean Iași, plecând de la ideea că interesul umanităţii trebuie să fie în conformitate cu legile naturii şi că numai astfel se poate asigura o continuitate sănătoasă a vieţii pe Terra. Concursul a fost inițiat de către Daniela Călugăru, Inspectorul General MEN, care va fi prezentă la ce a de-a XX-a ediție, organizată în acest an în perioada 9-14 iulie. În această săptămână, Tabăra Muncel va găzdui elevi din clasele V-XII din toată țara, interesați de mediul înconjurător, care vin să prezinte problemele identificate și soluțiile acestora sub forma unui proiect de mediu. Deschiderea oficială a taberei are loc in ziua de 10 iulie 2018, la ora 18.00.
La ediția din acest an participă aproximativ 100 de elevi, însoțiți de profesori din 24 de județe, reprezentând cele două echipaje de gimnaziu şi liceu câştigătoare la faza judeţeană a concursului, conform Regulamentului Național. Participanţii la etapa naţională, organizată în judeţul nostru, aduc in fiecare an in concurs proiecte de cercetare interesante, realizate în domeniul protecției mediului pe baza cunoștințelor învățate la fizică, chimie, biologie, geografie etc., aplicate în cercetarea efectuată. Proiectele elevilor sunt prezentate sub forma unei expoziții ce include standurile realizate de fiecare echipaj, ce sunt evaluate de un juriu prestigios, din componența căruia fac parte academicieni, cercetători, profesori din mediul academic ieșean și specialiști în protecția mediului de la Muzeul de Istorie Naturală și de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi.
Președintele juriului este profesorul universitar doctor Toma Constantin, membru al Academiei Române, Profesor Emeritus al Universității “Al. Cuza” din Iași, iar invitat de onoare – profesor universitar doctor Ionel Miron, academician care și-a dedicat viața cercetării în domeniul mediului înconjurător.
Pe lângă concursul propriu-zis, la care vor fi prezentate 38 de proiecte inovative ale elevilor din țară, programul taberei cuprinde numeroase activități, precum campania de informare a Direcției de Sănătate Publică Iași „Eliminarea hepatitei”; expoziția „Uimitoarea lume microscopică”, realizată de Anca Neagu, membru în juriu, șef de lucrări la Facultatea de Biologie a Universității „Al. I. Cuza” Iași; manifestări științifice și aplicații ecologică în pădurea Muncel, coordonate de distinșii profesori academicieni Ionel Miron și Toma Constantin; ateliere de creație „Mesaje de mediu” și „Bujorul regal”, organizate cu sprijinul Palatului Copiilor Iași și al voluntarilor de la Asociația Francofonă. După susținerea probei de concurs, elevii se vor bucura de activităţi recreative în aer liber, concursuri de dans, karaoke, sau de excursii tematice la obiectivele de interes din zona Moldovei.
La închiderea festivă a taberei, care are loc in ziua de 13 iulie, la ora 18:30, câștigătorii Concursului Național vor fi premiați de către Ministerul Educației Naționale cu diplome și cadouri oferite de către Asociația Naționala de Protecție a Consumatorilor – InfoCons. Tradiționalul foc de tabără și spectacolul oferit de talentaţii artişti de la Palatul Copiilor Iași vor reprezenta ingredientele nelipsite ale unei ultime seri de neuitat în Tabăra Națională a Proiectelor de Mediu pentru toți participanții.
Judeţul Iaşi este reprezentat la acest concurs de două unităţi de învăţământ – Liceul Teoretic de Informatică ,,Grigore Moisil’’ Iaşi, la secțiunea liceu, și Palatul Copiilor Iași, la gimnaziu.
Ne dorim ca ediţia aniversară a Taberei Naţionale Proiecte de Mediu, organizată la Muncel, să fie una de succes atât în ceea ce priveşte programul diversificat și atractiv, cât și din punct de vedere al calitatății, noutății proiectelor ecologice prezentate de elevi în fața unui juriu de valoare, astfel încât educaţia ecologică să dezvolte o atitudine de respect şi responsabilitate faţă de natură, în vederea ocrotirii ei.
De asemenea, ne bucură faptul că judeţul Iaşi, gazda numeroaselor concursuri și manifestări educaționale, în fiecare an atrage sute de elevi și profesori din țară, fiind un spaţiu cultural și de mare interes pentru activităţile educative şi pentru fructificarea vacanţelor elevilor.