Aderarea municipiului Paşcani la asociaţia judeţeană ARSACIS şi totodată delegarea serviciilor de apă şi canalizare operatorului Apa Vital fost hotărâtă de consilierii locali, nu de primarul Dumitru Pantazi, aşa cum în mod greşit informează newspascani.com. Dovada stau documentele care au fost analizate însuşite şi aprobate de-a lungul timpului, de când s-a pus în discuţie acest subiect.
În şedinţă din 30 mai, 16 din cei 19 consilieri locali au aprobat aderarea la ARSACIS şi contractul de delegare, nu edilul municipiului.
Propunerea de aderare a fost făcută de Comisia de negociere înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Local nr 145 din 30 08.2013. Dovadă este Raportul cu numărul 6096 din data 25.03 2014 în care cei 8 membri ai comisiei printre care şi consilierii Marius Pintilie, Ioan Ioniţă, Vasile Pleşca şi Vasile Haldan, alături de primar, secretar şi directorii de la PSA au facut acesta recomandare.
„Având în vedere concluziile prezentate Comisia propune asocierea UAT Paşcani la ARSACIS Iaşi şi delegarea serviciului către Apa Vital Iaşi.” pe motiv ca PSA, „nu are capacitate de autofinanţare, neexistând resurse financiare pentru susţinerea cofinanţării proiectelor de investiţii…”
Menţionăm că listele de investiţii transmise Consiliului Judeţean atât de fostul primar Grigore Craciunescu cât şi de actualul edil Dumitru Pantazi nu au avut valoarea unui angajament prealabil, înainte de votul Consiliului Local pentru delegarea serviciilor de apă şi canalizare. Ele au făcut parte din documentaţia prezentata pentru evaluarea şi aprobarea cererii de finanţare, că suport tehnic pentru sumele solicitate pentru municipiul Paşcani. Dovada stă corespondenta de la acea vreme dintre ARSACIS şi Consiliul Local şi cea dintre asociaţie şi operatorul judeţean, cu privire la termenele de depunere a cererii de finanţare în contextul în care există deja o comisie de negociere pentru aderare şi delegare a serviciilor. Dacă consilierii păşcăneni nu ar fi aprobat aderarea la ARSACIS listele trimise de municipalitate nu ar mai fi avut nici o valoare iar cele 13 milioane de euro alocate de UE ar fi fost pierdute sau redistribuite altor localităţi din judeţ. Acum documentele urmează să fie actualizate, însuşite prin vot de către consilierii locali, apoi să stea la baza procedurilor de licitaţie pentru desemnarea firmelor care vor executa lucrările.